Een valutahandelaar in Seoul bekijkt de dalende waarde van de Britse pond
NOS Nieuws

Bloedbad verwacht op beurzen door brexit

De beurzen in Europa maken zich op voor een zwarte dag, nu Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt. Beleggers verkeren in grote onzekerheid en dumpen hun aandelen. Ook het Britse pond is flink in waarde gedaald tot de laagste koers in ruim 30 jaar. Goud wordt gezien als een veilige vluchthaven en stijgt in waarde.

De futures, die een vooruitblik geven op de handelsstemming, staan op de Europese beurzen flink in de min. De beurs in Londen opent naar verwachting met een verlies van 9 procent. Ook de AEX laat volgens de verwachtingsindicatoren een verlies zien van ruim 8 procent. Net als de Duitse DAX, min 8 procent.

Gedumpt

Naarmate afgelopen nacht duidelijk werd dat de Britten de EU gaan verlaten, werd het pond massaal gedumpt. Ten opzichte van de dollar bereikte de munt de laagste koers in 31 jaar. Een pond kost nu 1,34 dollar, een daling van ruim 10 procent. Eerder vannacht, toen de markten er nog vanuit gingen dat de Britten in de EU zouden blijven, stond de koers op 1,50.

Ook de euro daalt in waarde, die noteerde vanochtend 1,09 ten opzichte van de dollar, gisteren was de koers 1,14. Ook de olieprijs daalt. Een vat Brent-olie kostte vanochtend zo'n 48 dollar, een daling van zo'n 6 procent.

In Azië zijn een aantal beurzen nog open en daar kleurden de borden halverwege de nacht dieprood. In Tokio sloot de Nikkei met een verlies van 8 procent. Ook in Hongkong en China dalen de koersen.

Goud in trek

De goudprijs daarentegen stijgt hard, naar $1314 per troy ounce. Dat is het hoogste niveau in twee jaar tijd. Beleggers zien goud als een veilige vluchthaven in onzekere tijden. Sinds de kredietcrisis heeft de goudprijs niet zo'n grote sprong binnen een dag gemaakt als vannacht.

Verrast

De financiële markten lijken totaal verrast want gisteren gingen beleggers er nog vanuit dat de Britten binnen de Europese Unie zouden blijven. Het pond steeg en de beurzen gingen omhoog. De AEX won de afgelopen week 8 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl