Teleurstelling bij het kamp dat in de EU wil blijven
NOS Nieuws

'Brexit-uitslag onverwacht, Brussel voelt zich gedumpt'

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie gaat tegen de meeste voorspellingen in. De peilingen, de wedkantoren en de financiële markten gingen ervan uit dat de Britten zouden blijven.

"Na gisteravond is dit natuurlijk heel verrassend", zegt NOS-correspondent Suse van Kleef vanuit Londen. "Waarschijnlijk ligt het aan de opkomst. Er is bijvoorbeeld op het platteland nog veel duidelijker dan verwacht voor 'leave' gestemd. En in de remaingebieden, de steden, is er veel minder op 'blijven' gestemd."

Aan het begin van de nacht lagen de voor- en tegenstanders van een vertrek tijdens het tellen van de stemmen nog niet ver van elkaar. "Maar dat blijkt nu dus totaal niet zo te zijn", zegt Van Kleef. Inmiddels kan het brexit-kamp niet meer worden ingehaald.

Tim de Wit, eveneens correspondent voor de NOS in Londen, denkt dat de Britten vooral weer de controle willen over hun eigen grenzen. "Mijn gevoel is dat de Britten immigratie uiteindelijk toch belangrijker vonden dan de economische risico's."

Leave heeft vooral gewonnen in de gebieden buiten de steden. Remain had het moeten hebben van Londen, Schotland en Noord-Ierland. Tim de Wit: "Die kozen er ook voor om in de EU te willen blijven, maar die marges waren kleiner dan op voorhand werd verwacht. Dus we zien vandaag een totaal ander beeld als gisteravond laat, toen de stembureaus dichtgingen."

Ze voelen zich hier in Brussel gedumpt door een van hun grote liefdes

NOS-correspondent Arjan Noorlander

In het Europees Parlement in Brussel is geschokt gereageerd op het vertrek van de Britten, zegt correspondent Arjan Noorlander. "Ze voelen zich hier gedumpt door een van hun grote liefdes en ze beseffen dat dit grote gevolgen gaat hebben voor de toekomst van de EU."

"De schrik zit er ook extra in, omdat iedereen gisteren eigenlijk nog dacht dat het wel los zou lopen", vult Brussel-correspondent Thomas Spekschoor aan. "Dat de Britten eigenlijk wel zouden gaan stemmen om in de EU te blijven. En dat blijkt dus nu toch ineens heel anders te zijn."

Correspondent Arjan Noorlander: 'Brussel hoopt op schokeffect'

Later willen alle politieke leiders in Brussel praten over de ontstane situatie. "En ook moet er gesproken worden over de onderhandelingen voor het vertrek van de Britten uit de EU", aldus Noorlander.

Beursverlies

Volgens NOS-verslaggever Eva Wiessing heeft de uitslag ook invloed op de beurzen. "De financiële markten hebben dit totaal niet zien aankomen. Je zal zien dat daar van alles gaat gebeuren. De futures, de posities die handelaren vooraf innemen, wijzen momenteel op een verlies van 8 procent op de beurs in Londen."

Toch zijn er mensen die goed hebben ingespeeld op het vertrek van de Britten, zegt Wiessing. "Gisteren stonden er al rijen bij de banken. Mensen hebben daar hun ponden omgewisseld in andere valuta. En dat hebben ze slim aangepakt, want vandaag zijn hun ponden een stuk minder waard."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl