Senator Murphy na een blokkade van bijna vijftien uur
NOS Nieuws

Senator houdt speech van 14 uur voor strengere wapenwet

Een Amerikaanse senator heeft bijna vijftien uur lang aaneen de senaat geblokkeerd met een marathonspeech, een filibuster. Hij wil naar aanleiding van de aanslag in Orlando strengere wapenwetten afdwingen.

Volgens senator Chris Murphy wordt er te weinig gedaan om schietpartijen te voorkomen. Hij wilde vooral wetgeving om wapens uit de handen van terroristen te houden. De Republikeinen verzetten zich tegen strengere wapenwetten.

De aanslag van afgelopen zondag op een homoclub in Orlando heeft de discussie over strengere wapenwetgeving weer doen oplaaien. Met 49 slachtoffers was het de dodelijkste schietpartij ooit in de VS. De dader pleegde de moorden met legaal aanschafte wapens.

Murphy, afkomstig uit de staat Connecticut, begon de marathonspeech om 11.30 's ochtends plaatselijke tijd. "Het falen van dit orgaan om iets te doen aan deze voortdurende slachtpartij is pijnlijk en gewetenloos." In Murphy's eigen staat kwamen in 2012 in Sandy Hook twintig kinderen en zes volwassenen om bij een schietpartij op een basisschool.

Hij zei dat hij zijn spreekrecht niet zou opgeven totdat er zicht was op strengere wapenwetgeving. De senator werd bijgestaan door tientallen collega's die ook toespraken hielden. Murphy moest volgens de regels van het parlement de hele tijd blijven staan om zijn spreekrecht te behouden.

Om 02.00 uur ging Murphy uiteindelijk zitten. Hij zei dat Republikeinse leiders achter een stemming staan voor strengere achtergrondchecks en een regeling waardoor terrorismeverdachten geen wapens meer kunnen kopen.

Tweede amendement

In Amerika is wapenwetgeving een splijtzwam. Democraten willen over het algemeen dat wapens minder makkelijk verkregen kunnen worden. President Obama spreekt zich na schietpartijen steevast uit voor strengere wapenwetgeving. Zijn pogingen om de wapenwet aan te scherpen strandden in het Congres, omdat de Republikeinen dit niet willen. Volgens Obama is ook de wapenlobby veel te machtig is.

De Republikeinen willen over het algemeen de huidige wapenwetgeving handhaven. Zij wijzen op het grondwettelijke recht van Amerikaanse burgers om wapens te dragen.

De nationale wapenlobby, NRA, was altijd tegen het plan om een wapenverbod op te leggen aan mogelijke terroristen. Volgens hen is het niet effectief en onconstitutioneel. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zei gisteren het plan met de NRA te willen bespreken. Daarop zei de lobbyorganisatie dat ze altijd al voor een wapenverbod voor mogelijke terroristen was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl