Trump tegen wapenlobby: geen wapens voor terreurverdachten
De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump gaat om tafel met de NRA, de nationale wapenlobby. Hij vindt dat mensen die op de lijst van mogelijke terroristen of op no-fly-lijsten staan niet aan wapens moeten kunnen komen.
Trump zei dat op Twitter in navolging op het bloedbad in een nachtclub in Orlando waarbij 49 mensen om het leven kwamen. De schutter, Omar Mateen, was bekend bij de FBI en stond tot twee jaar geleden op een lijst van mensen die mogelijk met IS sympathiseren.
De NRA, die Trump steunt voor het presidentschap, liet daarop weten dat hun positie niet is veranderd. "Wij vinden dat terroristen geen wapens mogen aanschaffen of bezitten. Punt uit. Iedereen die op een terreurlijst staat en een wapen probeert te kopen, moet nauwkeurig worden gescreend door de FBI. De aankoop moet worden uitgesteld zolang het onderzoek gaande is."
Volgens correspondent Arjen van der Horst heeft de NRA zich altijd verzet tegen elke vorm van wapenbeperking. "Trump geeft aan dat hij hier met de NRA over wil praten. De NRA zegt daarop: dit is altijd ons standpunt geweest. Dat is alleen niet zo. Ze waren zelfs tegen deze minimale maatregel."
Dat blijkt ook uit een tweet die de wapenorganisatie gisteren verstuurde. "Wapenverboden voor mensen die op terreurlijsten staan, zijn niet effectief en onconstitutioneel."
Bij de schietpartij in Orlando is een AR-15 gebruikt. Dat is een type machinegeweer waarmee ook werd geschoten in San Bernardino, Sandy Hook, en Oregon. "De druk wordt steeds groter. Het is te gek voor woorden dat mensen die verdacht worden van terrorisme zomaar aan zulke wapens kunnen kopen", aldus Van der Horst.
De NRA heeft laten weten graag met Trump hierover te willen praten, maar zegt ook dat onschuldige Amerikanen die op de lijst staan en niets met terrorisme te maken hebben, er vanaf moeten worden gehaald.
Volgens de correspondent is het voor het eerst dat de machtige organisatie een knieval maakt richting wapenbeperking. "Het is een belangrijk signaal en een mini-keerpunt. Als de NRA hier aan wil meewerken wordt het mogelijk ook gemakkelijker voor leden van het Congres om overstag te gaan wat betreft wapenwetgeving."
Bill Clinton
Na de schietpartij in San Bernardino stelde een Republikeinse senator voor dat mogelijke terreurverdachten bij aankoop van een wapen drie dagen moeten wachten. Dat voorstel werd toen weggestemd door partijgenoten.
Trump zei na de aanslagen in Parijs ook al dat hij vindt dat terroristen niet aan wapens mogen komen. In de jaren negentig steunde hij tevens het wapenverbod van toenmalig president Bill Clinton. Die legde beperkingen op voor de verkoop van semi-automatische wapens. Onder zijn opvolger, George W. Bush, liep die wet af.
Ik blijf staan totdat we hier samen iets aan gaan doen.
Voor verdere beperking van wapenbezit is Trump niet te porren. In zijn campagne heeft hij duidelijk aangegeven het Tweede Amendement, waarin staat dat Amerikaanse burgers het recht hebben om wapens te bezitten, te zullen beschermen. "Dit doet hij puur om de conservatieve kiezer te mobiliseren", aldus Van der Horst. Na de schietpartij in Orlando zei Trump dat de schade beperkt was gebleven als andere mensen in de nachtclub ook wapens hadden gedragen en gebruikt.
In de Senaat is momenteel een filibuster, een speech waarbij een politicus zo lang mag spreken als hij kan, gaande. Democraat Chris Murphy uit Connecticut zegt dat hij blijft staan totdat "we hier samen iets aan gaan doen".
"Voor wie uit deze staat komt is het niet alleen pijnlijk, maar ook onredelijk dat de Senaat niets doet na deze schietpartij." Murphy refereerde aan de schietpartij op basisschool in Sandy Hook, waarbij in 2012 twintig kinderen en zes docenten omkwamen.
Murphy wil dat het Congres achtergrondchecks bij wapenaankopen uitbreidt en dat het, net als Trump voorstelt, illegaal wordt voor mensen op de terreurlijst om aan wapens te kopen.