28 doden op basisschool VS

De kinderen worden onder begeleiding naar buiten gebracht»
De kinderen worden onder begeleiding naar buiten gebracht AP

Bij de schietpartij op de basisschool in Newtown in de Amerikaanse staat Connecticut zijn 27 mensen omgekomen. Dit is door de politie bevestigd. Op de school zelf stierven 18 kinderen en 7 volwassenen, onder wie de dader. Twee kinderen stierven in het ziekenhuis. Een gewonde leeft nog, over zijn toestand is niets bekend.

De politie bevestigt dat er ook elders in Newtown een dode is gevonden. Het totaal aantal doden komt daarmee op 28. Amerikaanse media meldden eerder dat het zou gaan om de vader van de omgekomen schutter, maar volgens de laatste berichten zou het om zijn moeder gaan. Zij werkte als lerares op de school.

Broer verhoord

Volgens Amerikaanse media is de omgekomen schutter de 20-jarige Adam Lanza. De politie sprak in de persconferentie nadrukkelijk over één schutter. Volgens de politie is het onderzoek naar de zaak zeer gecompliceerd. Het onderzoek in de school gaat nog dagen duren, zei de woordvoerder. De broer en de vader van de schutter worden verhoord, maar zijn geen verdachte.

In een eerdere persconferentie zei de politie dat even na 9.30 uur plaatselijke tijd een melding binnenkwam bij de politie in Newtown over een noodsituatie op de Sandy Hook Elementary School. Newtown ligt op zo'n 100 kilometer ten noordoosten van New York City. De politie rukte massaal uit.

Lichaam

Bij de school aangekomen, gingen agenten direct naar binnen. Lokaal voor lokaal werd afgezocht. De aanwezige kinderen en docenten werden zo snel mogelijk naar buiten gebracht.

Ook werd het lichaam van een schutter gevonden. Hoe de man om het leven is gekomen, wordt nog onderzocht.

Getuigen in de school hebben meer dan honderd schoten gehoord. Volgens niet bevestigde berichten zijn bij het lichaam van de schutter twee vuurwapens gevonden.

Scholen gesloten

De school heeft 600 leerlingen. Zij zijn tussen 5 en 10 jaar oud. Op de site van de Hartford Courant is te zien hoe een groep kinderen de parkeerplaats bij de school oversteekt. Een kind huilt. Ze worden begeleid door volwassenen en een agent.

Uit voorzorg werd een aantal scholen in de omgeving gesloten.

Deel deze pagina

Video

Amerika is in rouw na het bloedbad op een basisschool in de staat Connecticut. Een jonge man schoot gisteren... 27 mensen dood, onder wie 20 jonge kinderen.

 • Amerika in rouw na bloedbad Connecticut

  Amerika is in rouw na het bloedbad op een basisschool in de staat Connecticut. Een jonge man schoot gisteren... 27 mensen dood, onder wie 20 jonge kinderen.

 • Overzicht schietpartijen Amerika

  Vol ongeloof en verdriet is de Verenigde Staten ontwaakt, na het bloedbad op een basisschool in de staat... Connecticut. Een jongeman doodde in totaal 28 mensen. Amerikanen zijn bang dat de schietpartij niet de laatste zal zijn, zolang mensen nog legaal een wapen bij zich mogen dragen.

 • Complete persconferentie politie VS

  De complete persconferentie die de politie vandaag gaf over de schietpartij in Newtown.

 • Wouter Zwart: Newtown staat bekend om hoge kwaliteit van leven

  Bijna een klas vol kinderen begon gisterochtend in Newtown aan de laatste lesdag voor het weekend, maar dat... weekend begon nooit voor hen. Vol ongeloof en verdriet is de Verenigde Staten ontwaakt, na het bloedbad op een basisschool in de staat Connecticut. Een jongeman doodde in totaal 28 mensen.

 • 28 doden bij schietpartij VS

  Bij een schietpartij op een basisschool in het Amerikaanse plaatsje Newtown, in de staat Connecticut zijn in... totaal 28 doden gevallen, onder wie 20 kinderen.

 • 'Schutter schoot moeder en kindjes in haar klas dood'

  Verslaggever Tom Kleijn vat het laatste nieuws over de schietpartij in de Amerikaanse basisschool samen.

 • Wouter Zwart over schietpartij basisschool VS

  Correspondent Wouter Zwart vertelt over de schietpartij op een basisschool in Newtown, Connecticut in de VS.

Audio

 • Jacqueline Eckmann: alle kinderen geëvacueerd Bij een schietpartij op een basisschool in Newtown in de VS zijn zeker 27 doden gevallen. Correspondent Jacqueline Eckmann volgde... de persconferentie die vanavond gegeven is.
 • Wouter Zwart: schutter waarschijnlijk vader van leerling Volgens het Amerikaanse nieuwsstation CBS zijn bij een schietpartij op basisschool zeker 27 doden gevallen. Correspondent Wouter... Zwart volgt de ontwikkelingen.
 • 'Schooldirecteur gedood bij schietpartij' Correspondent Wouter Zwart in Washington vertelt over de schietpartij op een lagere school in Amerika in Connecticut.
 • 'Schutter is mogelijk neergeschoten' Een schietpartij in een school in Connecticut. Correspondent Jacqueline Eckmann weet er meer over.

Video en Audio

Meer video en audio