Minister Van der Steur en premier Rutte bij het debat over het tweede rapport-Oosting
NOS Nieuws

Van der Steur: ik ging grens over en had zorgvuldiger moeten zijn

Minister Van der Steur erkent dat hij zich te veel heeft bemoeid met een brief van oud-minister Opstelten over de Teevendeal. De minister vindt dat hij een grens heeft overschreden en veel zorgvuldiger had moeten zijn. "Ik had de grens eerder moeten trekken en mijn rol had anders gemoeten", erkent Van der Steur in het vierde debat over de Teevendeal.

Van der Steur was in juni 2014 VVD-Kamerlid en zijn partijgenoot minister Opstelten moest de Kamer informeren over een verdwenen afschrift van een geheime financiële afspraak met een drugscrimineel. Een brief van Opstelten aan de Tweede Kamer bekeek Van der Steur vooraf en hij voorzag die van achttien opmerkingen en kanttekeningen. Hij suggereerde bepaalde alinea's te schappen en zette in de kantlijn 'hier komt gedonder van'.

De brief met de aantekeningen is nu openbaar en de Tweede Kamer vindt dat Van der Steur als Kamerlid te ver is gegaan met zijn bemoeienis. Hij is op de stoel van een minister gaan zitten, terwijl hij als volksvertegenwoordiger het kabinet moet controleren, klinkt het.

Van der Steur: ik had de grens moeten trekken

​Ik had een grens eerder moeten trekken. Ik had mijn rol als Kamerlid eerder anders moeten invullen.

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie

Het woord excuus neemt Van der Steur niet in zijn mond, maar hij zegt meerdere malen een grens te hebben overschreden. Wel benadrukt hij dat hij zich nooit in zijn rol als Kamerlid belemmerd heeft gevoeld. "De opmerkingen in de brief waren suggesties." Opstelten heeft uiteindelijk niet alle achttien opmerkingen overgenomen in de definitieve versie die de rest van de Tweede Kamer uiteindelijk ontving.

Nu Van der Steur zelf minister is, wordt coalitiepartijen vooraf niet meer om commentaar gevraagd, zegt hij: "Bij mij gebeurt dat niet."

De coalitiepartijen nemen genoegen met de antwoorden van Van der Steur. De oppositie blijft vragen hebben over de gang van zaken. D66 vindt dat er sprake is van een "politiek moeras" en de ChristenUnie noemt het debat "onbevredigend". De SP vindt de zelfreflectie van minister Van der Steur mager. Geen van de partijen heeft een motie van wantrouwen ingediend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl