ANP

Ard van der Steur schreef in 2014 als VVD-Kamerlid mee aan een brief die naar de Tweede Kamer ging. Hij maakte dat zelf afgelopen maandag bekend. In waarschijnlijk het laatste debat in de Tweede Kamer over de Teevendeal staat vandaag één vraag centraal: heeft Van der Steur hiermee de ongeschreven regels van de politiek overtreden?

Politiek verslaggever Joost Vullings hoort van politieke partijen met regeringservaring dat het heel gebruikelijk is dat Kamerleden contact hebben met de verschillende ministeries. Kamerleden van regeringspartijen willen controleren of een politieke deal of een afspraak uit het regeerakkoord door een ministerie goed is uitgewerkt. Zeker als bijvoorbeeld een PvdA-minister een plan van coalitiegenoot VVD moet uitvoeren.

Ingeseind

De fracties van de regeringspartijen worden vooraf ingeseind over nieuwe beleidsbrieven en persberichten van de ministeries. En ze mogen daar over meepraten. "Dat is algemeen geaccepteerd", zegt Vullings. "Een coalitie heeft al genoeg politieke vijanden, zo voorkomen de partijen in een coalitie dat ze ook elkaar in de haren gaan vliegen".

Van der Steur ging als VVD-Kamerlid een stap verder door zich op detailniveau te bemoeien met de Teevendeal. Dat was geen coalitie-afspraak of nieuw beleid, maar een politiek probleem van toenmalig minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. In de ogen van de meeste partijen overtrad Van der Steur de ongeschreven regels.

'Meeschrijven met een brief is ver over de grens'

Vullings: "De meeste partijen hebben moeite met het gedrag van Van der Steur omdat hij de controlefunctie van de Tweede Kamer kan hebben belemmerd." Toch zal Van der Steur daar door de Kamer niet op worden afgerekend. "Ze zouden dan een minister moeten wegsturen voor iets wat hij als Kamerlid heeft gedaan", zegt Vullings.

Hooguit proberen ze de VVD in het debat een politieke kras te bezorgen, verwacht hij. "Van der Steur is inmiddels een auto met heel veel deuken en krassen en een losse bumper. In plaats van hem naar de garage te sturen, plakken de oppositiepartijen er een VVD-sticker op."

Het debat in de Tweede Kamer begint om 14.15 uur en is te volgen via NPO Politiek.

STER reclame