IGZ: rapporten over calamiteiten ziekenhuis niet blind publiceren
De Inspectie voor de Gezondheidszorg steunt het plan van minister Schippers om onderzoeksrapporten na calamiteiten in ziekenhuizen te publiceren, maar wil daarin zelf structuur gaan aanbrengen. Inspecteur-generaal Van Diemen zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat de "prachtige ontwikkeling" van transparantie nergens toe leidt als de IGZ geen patronen of ontwikkelingen rond calamiteiten uit de rapporten filtert.
Schippers lanceert haar plan voor meer openheid woensdag in de uitzending van Zembla. Ze hoopt dat ziekenhuizen meer van elkaar gaan leren als ze worden verplicht om hun calamiteitenrapporten openbaar te maken. Ook wil ze een nieuwe definitie voor calamiteiten, zodat een einde komt aan de onduidelijkheid welke incidenten wel en welke niet gemeld moeten worden.
Van Diemen noemt het plan van de minister een uitstekend uitgangspunt, maar vreest "een vergaarbak" als alle rapporten op de website van de inspectie worden gezet. Alleen al vorig jaar werden bij de IGZ zo'n 900 calamiteiten gemeld. "De vraag is waartoe dat leidt", zegt Van Diemen. "Als je van alles op een website plaatst, maar er niet de juiste dingen uithaalt, dan is dat schijnzekerheid."
Volgens haar is het de grote uitdaging voor de inspectie om lessen voor alle ziekenhuizen te trekken. "Wij kunnen daar als toezichthouder een bijdrage aan leveren, door patronen die we herkennen in calamiteiten naar buiten te brengen. Waardoor het stimuleert om de zorg te verbeteren."
Schorsing
Als het aan Schippers ligt, krijgt de IGZ ook de bevoegdheid om artsen gedurende een onderzoek naar een calamiteit te schorsen. Dat kan nu nog niet.
Van Diemen zegt dat dat alleen in uitzonderlijke gevallen zal voorkomen. "Vaak zijn ernstige incidenten een opeenstapeling van gebeurtenissen, waarbij vele zorgverleners betrokken zijn. Dan is meer de vraag waarom iets is gebeurd. Het is zelden een schuldvraag, waarbij een persoon de verantwoordelijkheid heeft."
Ziekenhuizen en patiënten
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen reageerde gisteren al positief op het plan van de Schippers. Wel benadrukte de vereniging dat de privacy van patiënten gewaarborgd moet worden.
Patiëntenorganisatie NPCF juicht meer transparantie eveneens toe, maar waarschuwt voor een heksenjacht op artsen die een fout hebben gemaakt. Directeur Dianda Veldman zegt dat de dialoog tussen arts en patiënt moet blijven bestaan. "Als een dokter het gevoel heeft dat er bij alles wat er gebeurt de inspectie klaarstaat, zal hij de patiënt minder ruimte geven om mee te denken over de gewenste behandeling."