Een operatiekamer wordt klaargemaakt voor een ingreep ANP

Ziekenhuizen zijn het eens met minister Schippers om onderzoeksrapporten na calamiteiten openbaar te maken. Maar daarbij moet wel altijd rekening worden gehouden met de privacy van de patiënten en hun familie. Dat vindt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

De vereniging reageert daarmee op de maatregelen die de minister van Volksgezondheid aankondigt in het televisieprogramma Zembla, komende woensdag. Voor iedereen moet duidelijk zijn wat wel en wat niet aan de toezichthouder gemeld moet worden.

“Wij zijn zeer voor transparantie en voor een cultuur in ziekenhuizen dat je van ieder incident kunt leren”, zegt Yvonne van Rooy, voorzitter van de NVZ. “Ik denk dat wij hetzelfde doel als de minister voor ogen hebben. Namelijk, hoe kunnen we zorgen dat de patiënt zo goed mogelijk behandeld kan worden.”

'Risico's op de loer'

De minister wil ook dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de mogelijkheid krijgt om artsen op non-actief te zetten, als dat nodig is. Maar de NVZ wil tegelijkertijd dat dokters en hun teams wel risicovolle operaties blijven doen. Van Rooy: “Dat kan namelijk voor de patiënt het verschil maken tussen leven en dood. Het ziekenhuis blijft een ingewikkelde organisatie waar altijd risico’s op de loer liggen.” 

NVZ: 'Het is complex, maar in geval van twijfel: altijd melden'

De ziekenhuizen zijn inmiddels steeds vaker bereid om meldingen te doen, zegt de NVZ. "Dat is eigenlijk een bewijs dat de cultuur aan het verbeteren is. We moeten daar nog verdere stappen in zetten, ongetwijfeld. En daar ligt voor iedere dokter en elk ziekenhuis een eigen verantwoordelijkheid."

De minister komt met haar maatregelen nadat een aantal verzwegen calamiteiten in de publiciteit waren gekomen. In het onderzoeksprogramma Zembla gaat ze komende woensdag voor het eerst in op incidenten in het UMC Utrecht.

Zembla is woensdag 1 juni om 21.15 uur te zien op NPO 2.

STER reclame