Schippers: inspectie moet calamiteitenonderzoeken publiceren
Onderzoeksrapporten die ziekenhuizen opstellen na een calamiteit (een zeer ernstige medische fout met verstrekkende gevolgen voor de patiënt) moeten openbaar worden. Dat wordt een zaak van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zegt minister Schippers van Volksgezondheid. Ze wil ook dat de inspectie de mogelijkheid krijgt om artsen op non-actief te stellen.
Schippers kondigt die maatregelen aan in de uitzending van het onderzoeksprogramma Zembla van komende woensdag.
Als het aan haar ligt, gaat de inspectie een nieuwe definitie opstellen van wat een calamiteit is. Daarmee moet een einde komen aan de onduidelijkheid over wat wel of niet gemeld moet worden bij de toezichthouder.
Leren
Ziekenhuizen en andere zorginstellingen moeten leren van elkaars calamiteiten, vindt Schippers. Daarom heeft ze een wetsvoorstel ingediend bij de Kamer dat openbaarmaking van de onderzoeken naar calamiteiten regelt.
"Wat ik daar voorstel is dat de inspectie standaard calamiteitenrapporten openbaar maakt, zodat een ziekenhuis niet alleen van zijn eigen calamiteiten kan leren. Maar ook kan zien, op de site van de inspectie, wat andere ziekenhuizen is overkomen. Dan kun je namelijk voordat er iets misgaat al dingen verbeteren."
Schippers wil de mogelijkheden van de IGZ om in te grijpen in zorginstellingen vergroten. "Ik vind dat de inspectie ook de bevoegdheid moet krijgen om te zeggen: 'Deze arts, daar vinden wij zo veel risico's aan zitten voor de patiëntveiligheid, die zetten wij nu op non-actief totdat de tuchtrechter uitspraak heeft gedaan'."
Nu kan alleen de raad van bestuur of de directie van een zorginstelling een arts schorsen.
Maar, zegt de minister in Zembla, uiteindelijk moet het in de ziekenhuizen gebeuren. "Het begint op de werkvloer. En ik kan honderd wetten maken, uiteindelijk moet de cultuur in een ziekenhuis goed zijn. En als er een situatie is waarbij iets niet goed gaat, dan wil ik dat we een inspectie hebben die goed kan optreden."
Ziekenhuizen mogen de onduidelijkheid over of iets nu wel of niet een calamiteit is, niet misbruiken om dan maar geen melding te doen bij de IGZ, zegt de minister.
"Want wij hebben vastgesteld: een calamiteit moet altijd gemeld worden. Dus dat zou ik nu ook tegen ieder ziekenhuis willen zeggen: bij twijfel melden. Maar naar aanleiding van uw uitzending ben ik wel tot de conclusie gekomen dat het te onduidelijk is wat een calamiteit is, en ik wil ook dat er door de inspectie veel helderder wordt vastgesteld wat een calamiteit is."
Serie verzwegen calamiteiten
De minister komt met haar maatregelen nadat een aantal verzwegen calamiteiten aan het licht waren gekomen. Zembla berichtte sinds november vorig jaar een aantal keren over ernstige, verzwegen calamiteiten in het UMC Utrecht en het Máxima Medisch Centrum.
In dezelfde periode berichtte de NOS over een verzwegen calamiteit in het AMC in Amsterdam en Argos over een omstreden geval in de Tergooi Ziekenhuizen in Hilversum en Blaricum.
Schippers gaat in Zembla voor het eerst in op de gebeurtenissen in het UMC Utrecht. "Ik vind dat verschrikkelijk. Ik vind dat heel erg. Je ziet dus dat in een ziekenhuis met een uitstekende reputatie als het UMCU dingen ook gruwelijk mis kunnen gaan. En dat het ziekenhuis die handschoen op moet pakken om daarvan te leren en om te verbeteren, want uiteindelijk is die openheid allemaal gericht op verbetering van de zorg."
Zembla woensdag 1 juni NPO 2, 21.15 uur