Kabinet wil koopkracht ouderen op peil houden
Premier Rutte zegt dat het kabinet ernaar streeft de koopkracht van ouderen volgend jaar op peil te houden. Hij reageert daarmee op de verwachting dat de pensioenuitkering van 200.000 duizend ouderen vrijwel zeker wordt gekort.
"We gaan dat niet één op één repareren, maar wij kijken wel naar de hele koopkrachtsituatie van ouderen. Dat wil zeggen de AOW, zorgkosten, belastingheffing en andere zaken", zegt Rutte. "Het is een streven, of het lukt zullen we zien in augustus."
Onder druk
Rutte benadrukt dat het kabinet niet over de hoogte van pensioenuitkeringen gaat. Dat zijn afspraken tussen werkgevers en werknemers. Maar het kabinet volgt de ontwikkelingen op de voet.
De pensioenfondsen staan onder druk, zegt Rutte. "Als er niks verbetert ten opzichte van de cijfers van vandaag dan krijgt een deel van de gepensioneerden te maken met een beperkte korting."
Volgens Rutte is het "volstrekt helder" dat er een nieuw pensioenstelsel nodig is. Het kabinet en de SER zijn hier druk mee bezig. "Ik vind het van groot belang dat mensen, toekomstige gepensioneerden maar ook mensen die al gepensioneerd zijn, weten waar ze aan toe zijn en meer hun eigen keuzes kunnen maken."
Een nieuw stelsel geeft geen garanties, waarschuwt Rutte. Want een pensioen blijft een beleggingsproduct. "Je stopt geld in een pot, dat wordt belegd en er komt geld uit." De vanzelfsprekendheid dat een pensioenuitkering net zo snel stijgt als een salaris bestaat niet meer, zegt hij. "Dat is ook nooit beloofd, maar het is wel de verwachting geworden."