Een gepensioneerde vrouw bekijkt een paar rekeningen ANP

Zo'n 200.000 ouderen worden waarschijnlijk vanaf volgend jaar gekort op hun pensioen. 27 pensioenfondsen zaten eind maart zo diep in de problemen dat ze de pensioenuitkering waarschijnlijk moeten verlagen. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) die door staatssecretaris Klijnsma naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

De pensioenen moeten bij die 27 fondsen volgend jaar met gemiddeld 0,5 procent omlaag, zo'n 5,50 euro per maand. In totaal zijn 1,8 miljoen mensen bij deze fondsen aangesloten; een groot deel van hen werkt en ontvangt nog geen pensioen.

Door de lage rente en de slechte beleggingsresultaten zitten veel pensioenfondsen in zwaar weer. 

Grote fondsen

De grote vijf pensioenfondsen zoals ABP, Zorg en Welzijn, Metaal en Bouw, hoeven op basis van de DNB-cijfers volgend jaar nog niet te korten. Of zij dat alsnog moeten als de situatie verder verslechtert, wordt pas eind december duidelijk.

Volgens staatssecretaris Klijnsma is het nog niet zo ver. Als de rente stijgt, kan dat positief uitpakken voor de pensioenen, zegt ze. "Deze cijfers zijn gebaseerd op 31 maart. De dekkingsgraden zien er nu al heel anders uit." Hoewel er geen tekenen zijn dat de rente binnenkort stijgt, blijft Klijnsma optimistisch. "Het kan verkeren."

Het is niet de eerste keer dat pensioenen worden verlaagd. Ook stijgen de meeste pensioenen al jaren niet meer mee met de inflatie.

Klijnsma: we hebben nog steeds een pensioen om u tegen te zeggen

STER reclame