'Volgend kabinet kan belastingherziening wel vergeten'
Nog geen jaar voor de Tweede Kamerverkiezingen waarschuwt de Algemene Rekenkamer dat een grote belastingherziening er niet in zit voor een volgend kabinet. De Rekenkamer constateert, net als vorig jaar, ernstige onvolkomenheden in de ict van de Belastingdienst.
De president van de Rekenkamer Arno Visser waarschuwt voor de gevolgen. De mogelijkheden van politieke partijen om via de belastingen nieuw beleid in te voeren voor burgers en bedrijven zijn beperkt. "Dit heeft dus directe consequenties voor de werking van de democratie", zei Visser in de Tweede Kamer.
De Tweede Kamer moet er rekening mee houden dat veranderingen in de belastingwet niet uitvoerbaar zijn of grote risico's met zich meebrengen.
Ongekend
Politiek verslaggever Joost Vullings: "Dit is echt een ongekend krachtige waarschuwing aan de politiek. De Rekenkamer zegt hier gewoon: veranderingen aan het belastingstelsel zijn de komende jaren volstrekt kansloos."
En dat terwijl er volgend jaar verkiezingen zijn en de politieke partijen nu hun verkiezingsprogramma's aan het schrijven zijn. "Het uitgelezen moment voor politieke partijen om voor veranderingen te pleiten", zegt Vullings. "Neem een partij als het CDA, dat een vlaktaks wil invoeren. Dat kan volgens de Rekenkamer voorlopig helemaal niet. Een nieuw ambitieus kabinet wordt dus enorm beperkt in het maken van keuzes."
Buitengewoon ernstig
Het CDA noemt de situatie buitengewoon ernstig. Kamerlid Omtzigt zegt dat zijn partij inderdaad voorlopig van de vlaktaks moet afzien. "En we zullen dus ook nog jaren moeten wachten op een nieuw btw-systeem", aldus Omtzigt. Hij vindt dat het kabinet eerder had moeten vertellen hoe groot het probleem is.
D66-Kamerlid Van Weyenberg liep er het afgelopen jaar al tegen aan: "Wij wilden extra belasting voor vervuilende auto's maar staatssecretaris Wiebes zei meteen dat dat niet kon." Van Weyenberg zegt dat er nog genoeg wél kan, zoals het verlagen van de belasting op arbeid.
Oplossing
"Je kunt ook de belastingen herzien door het eenvoudiger te maken. Dan is het een oplossing in plaats van een probleem", zegt GroenLinks-Kamerlid Grashoff. Verder vindt hij dat de politiek serieus rekening moet houden met de waarschuwing van de Rekenkamer.
Volgens Rekenkamerpresident Visser is niet duidelijk wanneer de ict-problemen opgelost zijn, omdat er geen plan ligt. Hij presenteerde in het kader van Verantwoordingsdag zijn verslag aan de Tweede Kamer.