NOS Nieuws

'Die beving was verschrikkelijk, alles ging heen en weer'

  • AFP
    Twee Ecuadorianen lopen na de beving langs een auto die verwoest is door brokstukken in Portoviejo
  • AFP
    Een ingestort gebouw in Portoviejo
  • AFP
    Een man naast een verwoest gebouw in Guayaquil
  • AFP
    Reddingswerkers halen overlevenden uit een ingestort gebouw in de stad Manta
  • EPA
    Reddingswerkers zijn bezig in de plaats Pedernales, in het noorden van Ecuador
  • Reuters
    Een vrouw reageert geëmotioneerd nadat schokken een deel van de plaats Manta hebben verwoest
  • Reuters
    Een beschadigd gebouw in de stad Manta

"De beving was verschrikkelijk", zegt de Nederlandse Gerben Gerbrandy. Hij woont en werkt in Canoa, een kustplaats in het noorden van Ecuador. "Mijn vrouw en ik werden op de grond gesmeten. Het is ongelooflijk dat zoiets bestaat. Alles ging heen en weer."

Ecuador werd vannacht getroffen door een beving bij de kust. Het epicentrum lag vlakbij de kustplaats Muisne, zo'n 170 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Quito. Er zijn tot dusver 233 doden geteld. Verscheidene plaatsen in het land zijn verwoest door de schokken.

Ook in Canoa is de schade enorm, vertelt Gerbrandy. "Hotels zijn ingestort. Wij zitten opgesloten in ons huis, omdat de weg naar de woning is verwoest. Maar we zijn gelukkig gezond."

President Ecuador: blijf kalm

In Quito stond de Nederlandse Renske op het punt om naar een feestje te gaan. Toen voelde ze de grond onder haar voeten trillen. "Ik stond alleen in de keuken en ineens zag ik alles heen en weer bewegen."

Zij woont met haar Ecuadoraanse vriend in Quito en heeft al meerdere aardbevingen meegemaakt. Toch was deze anders, zegt ze. "Vorige bevingen waren vaak maar kort, maar deze duurde wel een dikke minuut. De keukendeur sloeg dicht en schilderijen hingen scheef. Ik moest me vastpakken."

Het stel woont in een appartementencomplex met twaalf verdiepingen. Zelf wonen ze op de vijfde verdieping. Tijdens de beving probeerden ze het gebouw zo snel mogelijk te verlaten. "We moeten hier weg, dacht ik."

Iedereen zei: we moeten vieren dat we dit overleefd hebben.

Renske (26) in Quito

Tegen de tijd dat zij beneden waren, was de beving zo goed als voorbij. De schade leek mee te vallen. Wel waren enkele telefoonmasten gesneuveld, waardoor telefoonverbindingen uitvielen.

Het feestje ging gewoon door. "De beving was het onderwerp van de avond. Iedereen zei: we moeten vieren dat we dit overleefd hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl