Migranten met een niet-Syrische nationaliteit worden nog niet teruggestuurd van Griekenland naar Turkije. Dat bevestigt een woordvoerder van de Europese Commissie aan Nieuwsuur.
De Europese Unie heeft met Turkije afgesproken dat Syriërs niet worden teruggestuurd naar Syrië. Maar dat is nog niet afgesproken voor andere nationaliteiten. Eritreeërs kunnen bijvoorbeeld door Turkije worden teruggestuurd naar Eritrea.
Niet-Syrische migranten kunnen daardoor niet worden teruggestuurd naar Turkije. De EU wil eerst een garantie van Turkije op papier of in de nationale wetgeving dat migranten niet worden uitgezet naar het land van herkomst.
Tot die tijd kunnen asielaanvragen van niet-Syrische vluchtelingen in Griekenland niet worden verwerkt door Europese asielambtenaren. Deze groep kan hierdoor alleen asiel aanvragen bij de Griekse autoriteiten.
Het gevolg is dat honderden asielzoekers, onder wie veel kinderen, al weken vastzitten in het detentiecentrum op Chios. Correspondent Saskia Dekkers kreeg als enige journalist toegang tot het centrum.
Op Chios werkt in een detentiecentrum één Griekse ambtenaar die asielaanvragen verwerkt. Per dag kan hij twee aanvragen behandelen, terwijl 1539 mensen een verzoek hebben ingediend.
"Volgens de Griekse wet moeten deze mensen eigenlijk worden vrijgelaten. Maar de details daarvan zijn niet duidelijk. Het enige dat ik weet is dat we snel moeten zijn met de asielaanvragen omwille van deze mensen", vertelt Papamonolis.
In het centrum zitten de ruim duizend migranten opgesloten in verschillende afdelingen. De meesten zitten hier al vast sinds 20 maart, toen het verdrag met Turkije van start ging.
"Dit is de 25e dag dat ik met mijn kinderen hier vastzit in deze gevangenis", vertelt de Afghaanse Asaad. "Mijn dochter is 8 jaar en we zitten vast in deze verschrikkelijke situatie. Ik weet niet wat er met onze toekomst gaat gebeuren."