Elke dag 10 miljoen euro verlies voor Zaventem
De Belgische luchthaven Zaventem verliest sinds de aanslagen elke dag 10 miljoen euro. Brussels Airlines, de hoofdgebruiker van het vliegveld, draait ook rode cijfers, rekende de Antwerpse econoom Eddy VandeVoorde uit. De luchtvaartmaatschappij loopt elke dag dat er niet vanaf Zaventem wordt gevlogen 5 miljoen euro mis.
Per dag moet de luchthaven 64.000 passagiers van een ander vliegveld laten vertrekken. Het zijn vooral de kleinere vliegvelden in België die de passagiers overnemen. Charleroi is de grootste. Afgelopen paasweekend werden er 140.000 passagiers vervoerd, waar anders minder dan 100.000 mensen het vliegtuig nemen. Onder meer de Ierse prijsvechter Ryanair is naar Charleroi uitgeweken.
"Er was nooit echt beveiliging bij de deur en nu is alles anders. Het is veel strenger
Er vertrekken ook veel vluchten vanuit Luik, Oostende en Deurne, oftewel Antwerp Airport. Normaal vertrekken er zestien vluchten per dag, nu zijn het er bijna zestig. Parkeerplaatsen zijn er nauwelijks en de controles vormen een groot probleem.
"Er was nooit echt beveiliging bij de deur en nu is alles anders. Het is veel strenger", vertelt correspondent Joris van Poppel.
Volgens econoom VandeVoorde moet Zaventem snel weer open gaan. Hij heeft na de grote aswolk die werd uitgespuwd door de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull en orkaan Sandy uitgerekend wat de economische kosten zouden zijn als het vliegveld in Brussel zou worden gesloten. Hij komt nu dus uit op 10 miljoen euro per dag.
Het is niet alleen lastig voor passagiers, het gaat om import, export en werkgelegenheid die van de luchthaven is afgeleid.
Kiespijn
Niet alleen Zaventem lijdt schade. Hotels in de buurt, taxichauffeurs, winkels, toeleveranciers en ook de toeristische sector in Brussel krijgen zware klappen. "Dit kunnen we missen als kiespijn", zegt VandeVoorde.
Zaventem gaat mogelijk zaterdag weer gedeeltelijk open voor passagiers.