NOS NieuwsAangepast

Vliegveld Reykjavik dicht om vulkaanas

In IJsland is de luchthaven van de hoofdstad Reykjavik gesloten vanwege de uitbarsting van de vulkaan Grimsvötn. Ook het luchtruim boven het land is dicht. Vliegtuigen kunnen last krijgen van de vulkaanas, die tot een hoogte van 20 kilometer wordt uitgespuwd.

Het verkeersleidingscentrum Eurocontrol verwacht niet dat het vulkaanas het vliegverkeer elders in Europa zal treffen. Ook zullen er voorlopig geen gevolgen zijn voor de transatlantische luchtvaart, is de verwachting.

Aardschokken

De vulkaan ligt onder de grootste gletsjer van IJsland, de Vatnajökull-gletsjer. Boven de vulkaan en de gletsjer is een grote witte pluim te zien, die vermoedelijk bestaat uit stoom. De uitbarsting van de Grimsvötn werd voorafgegaan door lichte aardschokken.

De Grimsvötn was de afgelopen zeven jaar niet actief. Volgens een IJslandse vulkanoloog is de uitbarsting tien keer zo hevig als in 2004. In de jaren negentig stootte de Grimsvötn drie keer as uit; de langste uitbarsting duurde toen een paar weken.

Miljardenverliezen

Vorig jaar werd het vliegverkeer in Europa ontregeld doordat een andere IJslandse vulkaan, de Eyjafjallajökull, as uitstootte. Luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden leden miljardenverliezen omdat duizenden vluchten geannuleerd werden. Vijf dagen lang vlogen er geen vliegtuigen en tien miljoen reizigers strandden.

Omdat de wind nu richting Groenland waait, heeft het vliegverkeer vooralsnog geen last van de as. Bovendien zijn de asdeeltjes van de Grimsvötn zwaarder dan die van de Eyjafjallajökull, waardoor ze sneller neerslaan.

Schotland

Mogelijk bereikt de as vanaf dinsdag toch het Europese vasteland; als de uitbarsting zo hevig blijft als nu, kan de aswolk dan Schotland bereiken, waarschuwen meteorologen. Ook Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje zouden vanaf donderdag last kunnen krijgen van de asdeeltjes.

Vulkanologen verwachten dat de uitbarsting enkele dagen zal duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl