Netwerk van terroristen lijkt verder te reiken dan Brussel en Parijs
De politieacties in Nederland, België en Frankrijk gaan maar door. De wapens, het materiaal dat wordt gevonden en de mensen die worden opgepakt, lijken allemaal te herleiden tot het terroristennetwerk dat verantwoordelijk is voor de aanslagen in Brussel en Parijs. Een netwerk dat nog niet volledig in kaart lijkt te zijn, laat staan dat het is opgerold.
In Nederland werden afgelopen week twee acties gehouden. Afgelopen zondag werd in Rotterdam de terreurverdachte Anis B. opgepakt. De man heeft banden met het Zerkani-netwerk dat een sleutelrol speelde in de aanslagen in Brussel en Parijs.
Het netwerk is genoemd naar de leider: Khalid Zerkani uit Molenbeek. Hij werd vorig jaar in Brussel veroordeeld tot twaalf jaar cel voor ronselen.
Syrië
In datzelfde proces werd Reda Kriket bij verstek veroordeeld tot tien jaar cel. Hij maakte deel uit van een netwerk dat mensen ronselde om af te reizen naar Syrië. Kriket is door de politie opgepakt in de Franse stad Argenteuil. In zijn telefoon stond het nummer van Anis B. De twee zijn ooit samen afgereisd naar Syrië.
Ook Abdelhamid Abaaoud werd in dat proces bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel, onder meer voor ronselen. Ook was hij betrokken bij het voorbereiden van de aanslagen in Parijs. Hij werd gedood bij een politieactie in de Franse stad Saint-Denis. Abaaoud kwam net als Zerkani uit België.
Een andere naam die steeds opduikt is die van Salah Abdeslam, de terrorist die na de aanslagen in Parijs op 13 november ontkwam en op vrijdag 18 maart werd opgepakt in Molenbeek. Abdeslam wordt verantwoordelijk gehouden voor de logistiek achter de aanslagen in Parijs. Zo boekte hij hotelkamers en bracht hij de zelfmoordterroristen in een gehuurde auto van Brussel naar Parijs.
Aanslagen in Brussel
Vlak voor Salah Abdeslam werd aangehouden werden zijn vingerafdrukken gevonden in een appartement in de Brusselse deelgemeente Vorst. Het appartement zou onder een valse naam zijn gehuurd door Khalid el-Bakraoui, die zichzelf vorige week samen met zijn broer Ibrahim opblies bij de aanslagen in Brussel. Ibrahim op het vliegveld, Khalid in de metro.
De Belgische politie zoekt nog naar een tweede verdachte van de aanslag in de Brusselse metro. Over deze man is nog niets bekend.
De Bakraoui-broers hebben een crimineel verleden. Zo schoot Ibrahim in 2010 met een kalasjnikov op een agent bij een overval, waarvoor hij later dat jaar werd veroordeeld tot negen jaar. Hij kwam vervroegd vrij. Khalid werd in 2011 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf wegens een reeks gewapende overvallen op auto's.
Man met het vissershoedje
De politie is nog op zoek naar een andere man die vorige week vlak voor de aanslagen met een bagagetrolley vol explosieven op vliegveld Zaventem liep. Het gaat om de man die op de foto van de daders rechts loopt, met een vissershoedje. Het is niet duidelijk wie hij precies is.
Op het vliegveld blies ook een tweede terrorist zichzelf op: Najim Laachraoui. Laachraoui, een Belg van Marokkaanse afkomst, was geen onbekende voor de veiligheidsdiensten. In 2013 reisde hij naar Syrië en hij zou daar ook getraind zijn door strijders van Islamitische Staat. Hij gebruikte ook de valse naam Soufiane Kayal.
Laachraoui was ook betrokken bij de aanslagen van november in Parijs. Zijn dna is onder meer gevonden op een bomgordel. Laachraoui huurde ook een appartement in Auvelais bij Charleroi dat als uitvalsbasis diende voor de terroristen die de aanslagen in Parijs pleegden, onder wie Salah Abdeslam.
Bij die aanslagen kwamen meerdere terroristen om, onder wie Ismaël Omar Mostefaï. Hij kwam tussen 2004 en 2010 een aantal keer in aanraking met de politie vanwege kleine vergrijpen. In 2010 werd hij door de Fransen geregistreerd als moslim met radicale motieven. Het vermoeden is dat hij naar Syrië is afgereisd.
Ook Samy Amimour kwam om bij de aanslagen. Hij blies zichzelf, net als Mostefaï, op in de Bataclan-concertzaal. Amimour was een bekende van de Franse veiligheidsdiensten.
Daarnaast kwamen ook de terroristen Bilal Hadfi, Chakib Akrouh, Ahmad al Mohammad en Ibrahim Abdeslam, de broer van Salah Abdeslam, om bij de aanslagen. Van twee terroristen is niet bekend wie het zijn.
De politie zoekt nog naar Mohamed Abrini, een handlanger van Salah Abdeslam. Abrini is twee dagen voor de aanslagen in Parijs samen met Abdeslam gefilmd bij een tankstation langs de autosnelweg richting Parijs. Er is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Abrini.