Premier Rutte tijdens het interview met Nieuwsuur

Rutte verwacht meerderheid voor Oekraïne-verdrag

Premier Mark Rutte denkt dat een meerderheid volgende week voor het verdrag met Oekraïne stemt. Ook verwacht hij dat de opkomstdrempel voor het referendum gehaald wordt. Dat zegt hij in een interview met Nieuwsuur.

"Ik heb groot vertrouwen in de wijsheid van Nederland. Ik denk dat een meerderheid op 6 april ja zal stemmen, in het belang van werkgelegenheid in Nederland, handel en stabiliteit in Europa. Dat is belangrijk, we leven in onzekere tijden."

Rutte verwacht meerderheid voor Oekraïne-verdrag

Het verdrag gaat niet over toetreding tot de EU en niet over vrij verkeer van personen.

Mark Rutte

Voor- en tegenstanders van het verdrag voeren al een tijd campagne. De premier ergert zich aan alle fabeltjes die volgens hem in de nee-campagne worden verkondigd. "Het verdrag gaat niet over toetreding tot de EU, niet over geld, en niet over vrij verkeer van personen."

Ook hekelt Rutte het optreden van SP-leider Emile Roemer, die vorige week in debat ging met Diederik Samson in Nieuwsuur. "Op ieder van de eerdergenoemde punten bleef Roemer maar doorbeuken. Dat dat allemaal waar zou zijn. Maar dat is gewoon niet zo."

Roemer en Samsom in debat over verdrag Oekraïne

Volgens Rutte is het verdrag absoluut geen opmaat naar een EU-lidmaatschap van Oekraïne. "Nederland is daar ook tegen. Wij hebben een veto om dat in de toekomst tegen te kunnen houden, mocht Oekraïne toch willen toetreden."

Maar stabiliteit in het land, is wel in het belang van de Europese Unie, vindt Rutte. Juist nu er in Europa grote kwesties spelen, zoals de vluchtelingencrisis en de terreurdreiging. "Oekraïne ligt buiten de EU, maar wel aan de rand van Europa. We hebben er belang bij dat het land stabiel is, dat de economie en de rechtstaat zich ontwikkelen, dat het er veilig is."

Wij vinden dat Oekraïne zowel met Europa als Rusland een goede band moet ontwikkelen.

Mark Rutte

Volgens de premier is het niet de bedoeling dat Oekraïne eenzijdig voor Europa kiest. "We vinden dat het land uiteindelijk ook met Rusland weer een goede relatie moeten opbouwen." Dat is ook vanaf het begin de gedachte geweest, zegt Rutte.

"Wij vinden dat Oekraïne zowel met Europa als Rusland een goede band moet ontwikkelen. Maar de Russen willen dat niet. Zij willen dat Oekraïne alleen met Rusland een band zou opbouwen. Dat is uiteindelijk in niemands belang."

Hij vindt het dan ook niet terecht dat tegenstanders zeggen dat het associatieverdrag heeft bijgedragen aan de verdeeldheid in Oekraïne. "Rusland heeft delen van het land bezet en grote verstoringen veroorzaakt in andere delen. Om dan te zeggen dat de EU dat heeft uitgelokt, is de zaak omdraaien."

Wat ging er vooraf aan het verdrag?

Rutte, en zijn partij VVD, zijn tegen referenda. Toch gaat hij stemmen op 6 april en hij roept anderen op om ook te stemmen. "Tegenstanders zeggen dat ze vanuit principe niet gaan stemmen, maar dat lijkt me heel onverstandig. Anders gaan de tegenstemmers het winnen. Maak gebruik van je stem."

Ook een prominente VVD'er als Frits Bolkestein verkondigt niet te gaan stemmen, omdat hij tegen referenda is. "Tegen hem zeg ik: dit referendum is er nou eenmaal. Laat niet de discussie over wel of geen referenda door dit belangrijke onderwerp heen lopen. Stem voor stabiliteit en voor het schouder aan schouder staan met de mensen in Oekraïne."

Na 6 april

De premier wil niet zeggen wat het kabinet gaat doen als een meerderheid tegen het verdrag stemt. Volgens hem is dat in strijd met de referendumwet als hij daar nu al uitspraken over doet.

"Of de uitslag nou voor of tegen is, in alle gevallen moeten wij als kabinet een oordeel vormen over die uitslag. Dat zullen we na 6 april ook doen. Maar niet gaan stemmen of tegenstemmen is sowieso een stem tegen dit associatieverdrag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl