Mannen bidden in een moskee in Mosul waar een IS-vlag aan de wand hangt
NOS Nieuws

Irak start offensief voor herovering Mosul op IS

Het Iraakse leger heeft officieel de start aangekondigd van de militaire operatie waarbij de noordelijke stad Mosul op IS heroverd moet worden. Vanochtend namen Iraakse militairen, met luchtsteun van de internationale coalitie, enkele stadjes ten oosten van Mosul in.

De Iraakse staatstelevisie onderbrak het reguliere programma met nieuws over de militaire operatie, nationalistische liederen en vlagvertoon.

Tijdstip

Over de herovering van Mosul wordt al lang gespeculeerd. Nog onlangs weigerden Irakezen en Amerikanen een tijdstip voor de aanvang van het offensief te noemen, omdat het Iraakse leger er nog lang niet klaar voor is.

Dat blijkt ook uit de schatting van deskundigen dat er zeker 24.000 tot 36.000 militairen nodig zijn voor de complexe operatie, terwijl er nu twee- tot drieduizend gestationeerd zijn op de basis in Makhmour, in de buurt van Mosul.

Kalifaat

Jihadisten van islamitische Staat veroverden Mosul, na Bagdad de grootste stad van Irak, in juni 2014. De miljoenenstad is de grootste stad van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat.

Vorig jaar toonde de BBC geheime filmopnames uit de stad, waaruit blijkt dat de inwoners onder zware terreur van IS leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl