Mannen bidden in een moskee in Mosul waar een IS-vlag aan de wand hangt
NOS Nieuws

Leven onder het juk van IS in Mosul

Zwaar gesluierde vrouwen, vernietigde moskeeën en verlaten wijken. Dat is het beeld van de Noord-Iraakse stad Mosul, blijkt uit filmpjes die in handen zijn van de BBC, precies een jaar na de inname door de terreurgroep IS. Inwoners leven in angst. Bang om gestraft te worden, omdat ze zich niet aan de strenge regels van Islamitische Staat houden.

De beelden, die uit de stad zijn gesmokkeld, laten zien hoe het dagelijkse leven van de inwoners radicaal is veranderd. De clips laten zien hoe sjiitische moskeeën en andere heiligdommen door IS-strijders worden opgeblazen. Inwoners spreken van de harde straffen voor mensen die tegen de regels van IS ingaan. Eerder werden al eeuwenoude kunstschatten uit het museum in Mosul vernield.

"Sinds IS de stad innam, moeten we ons aan de regels van het door IS uitgeroepen kalifaat houden", zegt Zaid, inwoner van Mosul. Zijn naam is, net als bij alle anderen, door de BBC veranderd om hem te beschermen.

Zweep- en stokslagen

De lichtste straf noemt hij zweep- of stokslagen. Bijvoorbeeld voor het roken van een sigaret. "Bij diefstal hakken ze je hand af, bij overspel gooien ze je van een gebouw. Vrouwen die vreemdgaan worden gestenigd." De straffen worden publiekelijk uitgevoerd, zodat iedereen het kan zien en mensen er een voorbeeld aan nemen.

Vrouwen moeten zich sinds de inname van top tot teen bedekken met kleding. "IS is daar heel strikt in", zegt Hanaa, die ook in de stad woont. "Vrouwen moeten helemaal in het zwart gekleed zijn." Samen met haar man ging ze een keer naar een restaurant. Ze had een nikab aangetrokken, waardoor haar hele lichaam bedekt was.

Eenmaal in het restaurant deed ze de sluier rond haar gezicht af. "Direct kwam de eigenaar naar ons toe. Hij smeekte me mijn gezicht weer te bedekken. 'Ze doen aan verrassingsbezoeken', zei hij. Ze zouden hem in elkaar slaan als ze me zagen met een onbedekt gezicht."

Alles is verboden hier, zelfs picknicken. Dat is tijd- en geldverspilling.

Hisham, inwoner van Mosul

Bij de strenge regels alleen houdt het niet op. In de stad is een groot tekort aan brandstof. De stad is sterk vervuild, want het afval wordt niet meer opgehaald. De bouw ligt volledig stil en bijna alle scholen zijn gesloten. "De rijken teren op hun reserves, mensen met een baan komen net rond. Armen worden aan God overgelaten", zegt Hisham, ook inwoner van Mosul.

"Alles is verboden hier, zelfs picknicken. Dat is tijd- en geldverspilling." Zijn broer werd geslagen omdat hij zijn winkel niet dichtdeed tijdens gebedstijd.

Propaganda

De beelden laten ook zien hoe IS propaganda inzet om hun boodschap te verkondigen. Op verschillende plekken in de stad zijn 'mediapunten' ingericht met tv's waar de IS-boodschap verspreid wordt.

Op de BBC-beelden staat ook zwaar geschut dat IS heeft buitgemaakt op het Iraakse leger. Volgens de inwoners weten de terroristen dat het Iraakse leger de stad wil gaan heroveren. Daarom zetten ze de stad vol met barricades, graven ze tunnels en leggen overal mijnen.

Toch laten veel inwoners van Mosul zich niet uit het veld slaan. "De overheid moet ons bewapenen", zegt Zaid. "Zo kunnen we de stad zelf beschermen. Met Gods hulp zullen we IS verslaan!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl