Dit beeld werd met een sloophamer van de muur geslagen

'De vernielingen van IS zijn heel pijnlijk om te zien'

Eind februari gingen de beelden de hele wereld over. Op een video van Islamitische Staat was te zien hoe strijders met boren en sloophamers eeuwenoude kunstschatten uit het museum in Mosul vernielden.

De gevluchte directeur van het belaagde museum, Hikmat Basheer al-Aswad, was thuis toen hij de video zag. Hij woont tegenwoordig in een buitenwijk van Amersfoort. Nieuwsuur zocht hem op.

'De vernielingen van IS zijn heel pijnlijk om te zien'

"Het was echt heel pijnlijk om te zien. Vooral voor de mensen die werk hebben gemaakt van deze kunst. Mensen die de oude schatten hebben opgegraven en in musea gezet. Dat alles is, zonder reden, binnen een paar minuten verwoest."

Het museum is het op een na grootste museum in Irak en bestaat sinds 1952. In het museum stonden eeuwenoude kunstschatten uit het Assyrische Rijk, dat bestond tussen 2000 en 600 voor Christus. "Ieder voorwerp uit het museum is een stukje geschiedenis en vertelt een verhaal van mensen, religie en cultuur. Ze zijn van onschatbare waarde."

  • Nieuwsuur
    Hikmat Basheer al-Aswad
  • Nieuwsuur
    Al-Aswad thuis in Amersfoort

Ze zijn zoveel aan het vernielen: musea, kerken, moskeeën en kunstschatten.

Hikmat Basheer al-Aswad, oud-directeur van het museum in Mosul

Afgoderij

Een IS-strijder legt in de video uit waarom de vernielingen juist in Mosul plaatsvinden. "Eeuwenoude volkeren aanbaden hier standbeelden in plaats van God. Ze maakten zich schuldig aan afgoderij."

Volgens al-Aswad bestond de ruïne-stad al in de 8e eeuw voor Christus en was de stad zijn tijd ver vooruit. "Dat alles nu opeens weg is, is onbegrijpelijk", vertelt al-Aswad.

IS verwoest antieke stad Nimrud

Afgelopen weekend bracht IS een video naar buiten die lijkt te bevestigen dat jihadisten vorige maand ook de antieke stad Nimrud hebben vernietigd. Op de beelden is te zien hoe jihadisten mokers, bulldozers en zware explosieven gebruiken om de archeologische overblijfselen te verwoesten.

Al-Aswad houdt via televisie en Facebook bij wat er in Irak gebeurt. "Ze zijn zoveel aan het vernielen: musea, kerken, moskeeën en kunstschatten. De vernielingen in Mosul gaan maar door."

Te onveilig

De oud-museumdirecteur vluchtte met zijn gezin nadat het te onveilig werd in Irak. Als museumdirecteur en christen werd hij regelmatig bedreigd. "Bijna alle christenen zijn gevlucht uit Irak. We hebben alles achtergelaten; onze huizen, herinneringen en geschiedenis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl