NOS NieuwsAangepast

Internationale zorg over val Mosul

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, is "diep bezorgd" over de situatie in de Iraakse stad Mosul. Hij heeft de Iraakse regering en het regionale Koerdische bestuur opgeroepen gezamenlijk de orde te herstellen. Ook de VS heeft zijn zorg uitgesproken over de ontwikkelingen.

De miljoenenstad Mosul is na hevige gevechten grotendeels in handen van soennietische strijders van ISIS, een extremistische afsplitsing van al-Qaida. Premier Maliki heeft het parlement gevraagd de noodtoestand uit te roepen.

Ban veroordeelde ook terreuraanslagen in Bagdad en de provincies Anbar, Diyala, Nineveh en Salah al-Din.

Steun VS

Ook de Verenigde Staten zijn bezorgd. Washington noemt de val van Mosul "zeer ernstig" . Volgens de Amerikaanse regering is ISIS niet alleen een bedreiging voor Irak, maar voor de hele regio. Analisten zeggen dat de val van Mosul een direct gevolg is van de aanhoudende burgeroorlog in buurland Syrië.

Twee jaar geleden trokken de Amerikanen hun troepen terug uit Irak. In verband met de ontwikkelingen in Mosul heeft Washington de Iraakse regering hulp aangeboden om ISIS te bestrijden. Wat die hulp inhoudt, is niet duidelijk.

Massaal op de vlucht

Vanwege de komst van ISIS hebben duizenden inwoners van Mosul de stad verlaten. Volgens de BBC zijn al meer dan 150.000 mensen gevlucht, onder wie Iraakse militairen. De burgers gaan naar dorpen in de regio Koerdistan waar vluchtelingenkampen zijn opgezet.

"Mosul is ingestort. We hebben onze huizen en onze wijken verlaten, en hopen op Gods genade", zegt een inwoner van de stad tegen The Wall Street Journal. Er zijn berichten dat ISIS-strijders verder naar het oosten zijn getrokken, naar de provincie Kirkuk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl