Een Afghaanse vluchteling achter een Macedonische grensversperring

'Migratie legt grote problemen bloot binnen de EU'

Steeds meer landen sloten de afgelopen tijd op eigen houtje hun grenzen. Op verschillende plaatsen in Europa zitten groepen vluchtelingen vast, want de stroom is nog lang niet tot stilstand gekomen. Europa wil door een deal met Turkije het tij keren.

Correspondent Saskia Dekkers volgt al lange tijd de vluchtelingenproblematiek in Europa voor Nieuwsuur. Voor de migratiespecial van vanavond maakt ze een overzicht van de crisis door de jaren heen aan de hand van haar reportages.

Anti EU

"Migratie legt grote problemen binnen de EU bloot. De Europese gedachte is ver te zoeken", zegt Dekkers. "Ondertussen nemen de anti-EU-gevoelens toe en groeien nationalistische partijen."

Saskia Dekkers neemt ons terug naar 2010, naar de grens tussen Griekenland en Turkije. Honderden familie worden daar Europa binnengesmokkeld via de grensrivier. Ook die route is niet zonder gevaar. Wekelijks verdrinken mensen in het snel stromende water.

Saskia Dekkers reportage uit 2010 over de grote stroom vluchtelingen aan de Grieks-Turkse grens

In 2011 arresteerde de politie 55.000 migranten die illegaal Griekenland waren binnen gereisd. Nadat Griekenland meerdere malen de EU om (financiële) hulp had gevraagd, bouwde het land een hek langs de grens met Turkije. Dat bracht geen oplossing, enkel een verplaatsing van het probleem.

Bijvoorbeeld naar Bulgarije, de buitengrens met Griekenland is daar op verschillende plekken 'lek'. Het land krijgt vooral veel Syrische vluchtelingen binnen. Bulgarije sluit honderden families op in detentiecentra.

Balkanroute

Rond mei vorig jaar ontstaat er een nieuwe route langs de Balkanlanden. Duizenden vluchtelingen lopen via die weg van Griekenland naar West- en Noord-Europa. Door het ontbreken van een gezamenlijke Europese oplossing, trekken steeds meer landen langs de Balkanroute hun eigen plan.

Inmiddels is de Balkanroute vrijwel gesloten voor vluchtelingen. Macedonië maakte vorige week als een van de laatste Balkanlanden bekend dat het zijn grenzen sluit. Ook Hongarije kondigde nieuwe stappen aan om zijn grenzen te bewaken.

Het land bouwde al een groot hek aan de grens, dat navolging kreeg in buurlanden als Macedonië en Slovenië. Het taboe op nationale grenscontroles lijkt totaal verdwenen.

Nu de Balkanroute is gesloten, stranden veel vluchtelingen halverwege. In Griekenland zitten zo'n 35.000 mensen vast. In havenstad Piraeus slapen duizenden mensen in donkere, stoffige loodsen. En in Idomeni, een Grieks plaatsje aan de grens met Macedonië, worden de straten bevolkt door gestrande vluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl