Hoe gaat het met de race om de livestreams?
Een jaar geleden was het een hype: Meerkat, een app waarmee je video kan streamen via je telefoon. De app maakte veel los in de techwereld. Nu is het stil rond de app, maar niet rond livestreams. Wat is er gebeurd en wat kunnen we verwachten?
De app bestond net een paar weken toen South By South West (SXSW) 2015 begon, een jaarlijks tech- en muziekfestival in Austin, Texas. Het evenement trekt veel ontwikkelaars, journalisten en andere tech-liefhebbers, en wordt al jaren gezien als broedplaats voor nieuwe ideeën.
Tijdens SXSW kwam er steeds meer aandacht voor Meerkat. Een groeiende groep journalisten en ontwikkelaars zag dat bekenden via hun Twitter-tijdlijn aankondigden te gaan livestreamen. Er ontstond een plotselinge rage, zoals die er wel vaker is en mensen in de techwereld doen dan graag mee. Niemand wil de volgende Twitter of Facebook missen.
Kon dat volgende succes Meerkat zijn? Niemand had het antwoord, maar velen voelden wel aan dat voor de app een markt was, één die door sociale mediaplatformen als Twitter en Facebook tot dat moment amper was bediend.
Weliswaar bestaan er al jaren mogelijkheden om live te streamen. Via sites als Ustream kun je met een camera live het beeld doorsturen, maar bij Meerkat is de drempel lager. Doordat je vanaf je telefoon streamt is het ook een stukje persoonlijker. Daarnaast kreeg je een melding als een bekende van je live ging.
Meerkat bestond bij de gratie van Twitter, doordat het gebruikmaakte van de zogenoemde social graph van de dienst. Daarmee volgde je je vrienden op Twitter automatisch ook op Meerkat.
Tweestrijd
Maar Twitter bevestigde in maart zelf ook aan een livestream-dienst te werken onder de naam Periscope en besloot toen Meerkats toegang tot de social graph af te sluiten. In april, toen Periscope uitkwam, ontstond er een tweestrijd tussen Meerkat en Periscope, waarbij Meerkat direct op achterstand stond.
Daardoor was Persicope al snel aan de winnende hand. Inmiddels heeft Meerkat aangekondigd het roer om te gooien en in te zetten op een sociaal videoplatform.
Dat betekent niet dat Twitter met zijn nieuwe app het wiel heeft uitgevonden. Waar het in het begin vooral ging om testen, kwamen er al snel vragen over wat de functie van zo’n app is. Suggesties genoeg: het kan gebruikt worden om bij een persconferentie of een concert vooraan te staan.
Zo konden we in de zomer op een zaterdagmiddag meekijken naar de ontruiming van een Jumbo-supermarkt, gefilmd door burgerjournalist Rianne Schuurman, die daarvoor veel lof kreeg.
Schuurman was niet de enige. Sinds die tijd wordt er veel geëxperimenteerd met livestreams, met zo nu en dan een succesje.
Is dat genoeg? Voor Twitter en Periscope voorlopig wel. Daarnaast beloofden de makers van de app onlangs in een interview met magazine FastCompany dat er snel nieuwe functies komen. Zo zijn Periscope video's sinds kort beter zichtbaar in de tijdlijn.
Doen verbleken
Maar het is de vraag of Periscope echt groot wordt. Er is een kaper op de kust die het succes van Twitter’s livestream kan doen verbleken. Facebook experimenteert ook al enige tijd met livestreams. De functie is sinds kort door iedereen te gebruiken. Topman Mark Zuckerberg wil er volgens techsite Re/code de komende tijd zwaar op gaan inzetten.
Facebook kondigde daarnaast onlangs aan live video een hogere plek te geven in de tijdlijn, waardoor zijn honderden miljoenen gebruikers vaker streams zullen gaan zien. Tel daarbij op dat de livestreamfunctie bij Facebook in de app zelf zit, terwijl het bij Twitter een losse app is. Daarmee kan het bedrijf Twitter, dat veel minder gebruikers heeft, een slag toebrengen.
Dichterbij
Zo ver is het nog niet, want livestreams zijn nog altijd een niche. Wellicht gaat dat de komende tijd veranderen, als gebruikers behoefte hebben aan het live meekijken met gebeurtenissen. Zeker, livestreams via de telefoon brengen je dichterbij een gebeurtenis, maar of dat voldoende is om ze vaak te gaan gebruiken, daar lijkt nog geen antwoord op te zijn.