Rianne filmt een redacteur van RTV Noord

Hoe Rianne Schuurman een Periscopefenomeen werd

Het is vandaag de doorbraak van Rianne Schuurman. Ze was toevallig aanwezig bij de ontruiming van de Jumbo-supermarkt in Groningen en ontpopte zich in no-time tot een heuse burgerjournalist én internetfenomeen nadat ze ter plekke een Periscope-uitzending was gestart. Al snel volgden honderden mensen haar verslag. De succesformule? Oprechte nieuwsgierigheid, liefde voor haar volgers en de nodige zelfspot.

Rianne kwam om 12.30 uur aan bij de supermarkt. Ze was van plan om samen met haar man als vrijwilliger voor de Voedselbank te collecteren bij de Jumbo.

Haar kinderen hadden haar van te voren nog gewaarschuwd: als er maar geen bommelding komt, mam. Begin vorige maand werd er bij een vestiging van Jumbo al een explosief gevonden, vorig weekend ontplofte er zelfs een bij een ander Jumbofiliaal. "We waren nog niet binnen of er kwam een dreigingsmelding", vertelt Rianne tegen haar volgers op Periscope, het streamingprogramma dat ze voor vandaag niet eerder had gebruikt. "Ik dacht: ik probeer het gewoon eens."

De rest is geschiedenis: het internet leefde urenlang mee.

Nadat Rianne al een poosje stond te filmen, kreeg ze problemen met haar batterij. Nog maar 10 procent op de teller. Paniek. Wie gaat Rianne helpen? De politie in ieder geval niet, tot verbazing van veel volgers.

Toevallig zit het pand van RTV Noord in de buurt van de plek waar Rianne staat te filmen. Er wordt een redacteur met een batterij naar Rianne toegestuurd; ze kan weer even door.

Rianne dreigt niet veel later weggestuurd te worden door de politie. Ze is tenslotte geen pers, redeneert een agent. Op dat moment neemt dezelfde redacteur van RTV Noord haar onder zijn hoede. "Rianne heeft tot dusver heel goed werk geleverd, maar mag helaas niet in dit vakje komen", zegt hij. "Wij van RTV Noord nemen dit even over, zodat u kunt blijven volgen wat hier gebeurt."

Samenwerking

De samenwerking tussen RTV Noord en Rianne is hierna geboren. Vragen via Periscope worden beantwoord door een woordvoerder, waarna het weer wat rustiger wordt voor Rianne. Of, zoals zij zelf zegt: "Moet ik stoppen, er gebeurt hier helemaal niets?" Volgers dringen bij Rianne aan om door te gaan met haar verslag. Ze gaat akkoord, maar lust ondertussen wel een wijntje. Een kwartier later heeft ze haar wijntje. Gebracht door een volger.

Deel artikel: