Het logo van de app Meerkat

De kracht van hippe livestream-app Meerkat

Een smartphone-applicatie die live videobeelden doorstuurt naar een website en daarvan melding maakt op je Twitteraccount. Dat is Meerkat in een notendop. De app bestaat sinds eind februari en is in korte tijd populair geworden. Een week na de lancering hadden al meer dan 28.000 mensen de app geïnstalleerd en in de dagen daarna werd er meer dan 36.000 keer ten minste een keer een videostream bekeken.

Meerkat is bedacht door de 27-jarige Ben Rubin uit San Francisco. Hij begon in eerste instantie met een andere app: Yevvo. Deze applicatie leek een beetje op Meerkat en maakte het mogelijk om live videobeelden te delen met je vrienden. In totaal meldde 400.000 gebruikers zich aan voor de dienst, maar weinig mensen waren echt actief. Daarom besloot Rubin met de app te stoppen, vertelt hij aan website The Verge.

Niet nieuw

Het idee van live beeld doorsturen is niet nieuw. Videosite YouTube biedt hier mogelijkheden voor. Net als Ustream, Livestream en Justin.tv. Met wisselend succes. YouTube wordt steeds vaker ingezet door nieuwsorganisaties om gemakkelijk te kunnen uitzenden. Zo zenden het Britse Sky News en de Engelstalige Franse zender F24 continu uit via YouTube. Maar gewoon op straat beeld streamen via YouTube, dat gebeurt eigenlijk niet.

Want om te kunnen uitzenden via YouTube moet je nog altijd flink wat stappen zetten. En dat lijkt dan ook de grote kracht te zijn van Meerkat. Het enige wat je bij deze app moet doen is eenmalig je Twitteraccount koppelen. Vervolgens kun je invullen waar je bent en wat je gaat laten zien.

Deze video is helaas voorbij. Streamers kunnen ieder moment starten en stoppen

Overleven

De afgelopen dagen probeerden (tech)journalisten de applicatie uit. In eerste instantie gewoon als test. Sommigen lieten hun redactie zien, anderen de weg naar huis. Daar hebben we vrij weinig aan. Waar we wel wat aan hebben is dat journalisten en mensen op straat bij nieuwsgebeurtenissen nu nog makkelijker live beelden kunnen doorsturen. Bijvoorbeeld tijdens een schietpartij, een demonstratie of een brand.

De belangrijkste vraag is of Meerkat de eerste maanden kan overleven en niet net als veel andere apps na de eerste grote interesse moet stoppen. Nu is het nog heel grappig om de applicatie eventjes uit te proberen, maar over een tijdje niet meer. Welke gebruikers blijven er dan over?

Interesse van Twitter

Inmiddels lijkt ook Twitter interesse te hebben in het simpel streamen van beeld. Het platform zou al in gesprek zijn met Periscope, een concurrent van Meerkat, weet TechCrunch. Er zou zelfs al sprake zijn van een overname, stelt Business Insider. Geen van deze berichten zijn door Twitter of Persicope bevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl