Griekenland dreigt in één groot vluchtelingenkamp te veranderen nu landen op de Balkanroute hun grenzen sluiten. Morgen is er een ingelaste migratietop met Turkije. Europese leiders gaan na maanden wanbeleid en getreuzel zoeken naar concrete oplossingen die de migratiecrisis moeten beteugelen.
Europa-correspondent Saskia Dekkers bezocht Griekenland de afgelopen dagen en spreekt er onder andere met de minister van Migratie.
Hotspot
"Er zitten zo'n 35.000 mensen vast in Griekenland", verzucht de minister van Migratie Yiannis Mouzalis twee dagen voordat de EU-top in Brussel gaat beginnen. Mouzalis heeft weinig vertrouwen in de uitkomst. "Wij zijn niet van plan om ons land te veranderen in één grote hotspot voor de Europese Unie."
De minister doelt hiermee op een van de eerste plannen van de EU om de crisis te bezweren: EU-landen aan de buitengrens moesten centra inrichten om migranten te registreren om snel vast te stellen wie kans maakt op een succesvolle asielaanvraag.
Mouzalis is bang dat het de EU wel goed uitkomt nu Macedonië, Slovenië en Oostenrijk de grenzen hebben gesloten en daarmee Griekenland isoleert. De afgelopen week is het aantal vluchtelingen dat doorreist enorm afgenomen.
'Magazijn voor zielen'
Terwijl er nog steeds duizenden migranten op de Griekse eilanden arriveren. Met honderden per dag reizen ze met veerboten vanaf de Griekse eilanden naar het vaste land, waar een groot tekort aan opvang is. In Athene zijn er verschillende plaatsen waar migranten rondhangen.
In havenstad Piraeus slapen duizenden mensen in donkere, stoffige loodsen. In Idomeni, een Griekse plaatsje aan de grens met Macedonië, zitten meer dan elfduizend mensen vast. De Griekse premier Alexis Tsipras noemde dinsdag de grensblokkades onacceptabel. Eerder waarschuwde hij dat zijn land 'geen magazijn voor zielen' mag worden.
Tsipras wil dat de Europese afspraken die gemaakt zijn over de vluchtelingencrisis eindelijk worden nageleefd en zal in de Europese Unie de politieke besluitvorming blokkeren, zolang er geen gelijkmatige verdeling van de vluchtelingen over de lidstaten komt.
Akkoord
Vanuit Brussel kwamen er de afgelopen dagen juist optimistische geluiden naar buiten. Tijdens de ingelaste top van maandag zouden er al afspraken gemaakt kunnen worden met Turkije over het overnemen van vluchtelingen uit Turkije. In ruil daarvoor moet Turkije illegale migranten terugnemen.
De Griekse minister Mouzalis is somber en denkt dat er daarmee geen oplossing komt voor zijn land. "We willen graag een akkoord bereiken met de EU. Maar we hebben het idee dat landen willen dat Griekenland één vluchtelingenkamp wordt. Daar kunnen wij nooit mee akkoord gaan.'
Hervormingen
Met de migratiecrisis en de financiële crisis lopen de Grieken al lange tijd op hun tandvlees. De regering moet snoeiharde economische hervormingen doorvoeren terwijl er ook geld nodig is voor de opvang van migranten.
De Europese Commissie schoot afgelopen week te hulp door met spoed 700 miljoen vrij te maken voor humanitaire hulp voor migranten die vast zitten in Griekenland, en op de rest van de balkanroute. Vanuit Nederland is er vandaag een militair vliegtuig naar Griekenland vertrokken met hulpgoederen. Maar een structurele oplossing moet van de EU-top van morgen en van 17 maart komen.