Zonder humanitaire hulp redt Griekenland het niet meer
Tenten, dekens, voedsel, medische zorg. Eigenlijk hebben de Grieken van alles te weinig om ruim 25.000 vluchtelingen op te vangen die gestrand zijn binnen hun grenzen.
De Europese Unie springt bij met miljoenen aan hulpgeld, maar Nederland levert nu als eerste land ook hulpgoederen aan Athene. "Kennelijk loopt de logistiek in Griekenland helemaal spaak", zegt correspondent Marcel van der Steen. "Nederland zal de goederen zelf willen brengen om zeker te weten dat ze op de plek terechtkomen waar ze het willen hebben."
Van der Steen is bij Idomeni, aan de gesloten grens met Macedonië. Daar zitten inmiddels tussen de 10.000 en 12.000 mensen vast. Onhoudbaar, oordeelde het Rode Kruis eerder deze week al. Er is een tekort aan schoon water, voedsel en toiletten.
Het is er inderdaad gevaarlijk aan het worden, vertelt Van der Steen. "Ik was er gisteren nog. Het begint daar echt te stinken, het is er zo onhygiënisch. Er hoeft maar iets te gebeuren of iedereen wordt ziek."
Maar ook in en rond Athene, waar zo'n 10.000 vluchtelingen zijn, zijn de Nederlandse noodgoederen meer dan welkom, zegt verslaggever Lex Runderkamp. "In de haven, waar geen officiële opvang is, slapen de vluchtelingen in enorme vertrekhallen. Ze hebben alleen dekens. De Griekse overheid is hier gewoon niet te zien. Alleen in de officiële opvangkampen zijn matrassen en bedden en is medische zorg."
Waar de Nederlandse goederen naartoe gaan, weet Runderkamp niet precies. "Er zijn meerdere opties. Hier in Athene is zeker behoefte aan veldbedden en dekens, net als in het kamp bij Idomeni en andere kampen in het noorden van Griekenland. Al wil Griekenland de mensen bij de grens het liefst zo snel mogelijk over Europa verdelen."
In Idomeni zullen met name de medische hulpposten van pas komen, denkt Van der Steen. "Mensen die alleen griep hebben, of buikpijn, worden niet geholpen. Er is alleen tijd voor de echt ernstige gevallen."
Behalve hulpposten stuurt Nederland ook dekens, slaapzakken en veldbedden. Of dat allemaal genoeg is, durft Van der Steen niet te zeggen. "Als je hier iedereen een slaapzak wil geven, heb je er dus zo'n 10.000 nodig. Mensen hebben grijze dekens van de UNHCR, maar die worden vaak gebruikt om een tentje mee te bouwen."
Hoewel Griekenland er volgens Van der Steen "best een potje van heeft gemaakt", is het land volgens hem ook de dupe van het besluit van andere landen om de grenzen dicht te gooien.
De duizenden vluchtelingen bij Idomeni zijn gestrand omdat Macedonië sinds eind vorige maand nog maar een paar honderd mensen per dag doorlaat, en dan alleen nog groepen die veel kans maken op asiel in Europa. Een deel van de mensen die bij de Macedonische grens worden teruggestuurd, gaat naar Athene.
De vluchtelingen zelf hebben een dubbel gevoel bij de noodhulp. Van der Steen: "Ze zijn natuurlijk blij dat het misschien iets beter wordt. Maar ze zeggen: als er wordt geïnvesteerd in dit kamp zullen we hier waarschijnlijk echt vast komen te zitten. Dat is een werkelijkheid waar veel mensen moeilijk mee kunnen leven."