De zwaarverwoeste stad Homs

Staakt-het-vuren Syrië lijkt eerste dag te overleven

Het staakt-het-vuren in Syrië is bijna 24 uur van kracht. Er zijn enkele schendingen gemeld, maar over het algemeen lijkt het te worden nageleefd. En dat brengt op sommige plekken in Syrië voor het eerst in jaren enige rust. Toch blijft het bestand fragiel. Zal het twee weken standhouden?

Nieuwsuur spreekt over het Syrische bestand met Joshua Landis, een Amerikaanse Syriëkenner van de universiteit van Oklahoma.

Staakt-het-vuren Syrië lijkt eerste dag te overleven

Bemoedigend

De speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, toonde zich vandaag voorzichtig optimistisch. "Ik moet zeggen dat, na een conflict dat vijf jaar duurt, wat we tot nu toe hebben gezien bemoedigend is. Vooral in vergelijking met eerder."

Hij benadrukte dat in Syrië ook kleine vooruitgang, vooruitgang betekent. "Bedenk dat in Syrië iedere dag 60 tot 80 mensen overlijden door gevechten of bombardementen. Ik denk dat de situatie van vandaag heel anders is."

Hulpverlening

Het bewind van president Bashar al-Assad ging deze week onder voorwaarden akkoord met de wapenstilstand, die na overleg tussen de Verenigde Staten en Rusland tot stand kwam. Een groot deel van de strijdende partijen laat twee weken lang de wapens rusten.

Gedurende het bestand moet vooral de hulpverlening aan de belegerde gebieden op gang komen. Volgens de VN leven een half miljoen Syriërs in wijken en dorpen die volledig omsingeld zijn en waar ernstige hongersnood heerst.

Verder moet in deze periode het vredesoverleg worden voorbereid dat volgens de Verenigde Naties op op 7 maart hervat wordt. Vorige maand mislukte de eerste ronde van het vredesoverleg al snel.

Het Syrische bestand geldt niet voor de strijd tegen Jabhat al-Nusra en Islamitische Staat. Daardoor zijn er in Syrië alsnog heel wat bombardementen te verwachten te komende tijd, onder het mom van de strijd tegen terrorisme.

Ook IS blijft ondertussen doorvechten. IS-strijders vielen vandaag de Syrische grensplaats Yel Abyad aan. De plaats is in handen van Koerdische milities, die steun kregen van de internationale coalitie tegen IS. De aanval zou zijn afgeslagen.

Geen hoge verwachtingen

Niemand lijkt een langdurig staakt-het-vuren te verwachten. "Niemand koestert enige illusies over dit bestand", zei de Amerikaanse president Barack Obama gisteren. Maar hij zei dat als er door dit bestand één leven gespaard wordt, dit alle moeite al waard is.

Ook de Russische president Vladimir Poetin heeft er geen hoge verwachtingen van. Hij zei dat het bestand een "moeilijk en tegenstrijdig" proces is, maar dat er "geen alternatief is om snel tot een vreedzaam einde van het conflict te komen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl