'Inzet Iraanse verkiezingen: hardliners een bloedneus slaan'
Iran gaat vandaag naar de stembus en dat is voor het eerst sinds Westerse landen de sancties tegen het land grotendeels hebben opgeheven. Om die reden zijn het bijzondere verkiezingen. De strijd gaat tussen de hervormers en de conservatieven.
De teleurstelling was de afgelopen weken groot, toen bekend werd dat meer dan duizend hervormingsgezinde kandidaten werden uitgesloten van deelname aan de verkiezingen door de Raad van de Hoeders van de Grondwet.
"Je merkte toen dat er heel veel twijfel was", zegt de Iraans-Nederlandse politicoloog Peyman Jafari. "Wat te doen? Niet stemmen, waardoor de hardliners hun stevige greep op het parlement behouden? Of moeten we toch gaan stemmen, om dat te voorkomen en er voor te zorgen dat het parlement veel minder conservatief wordt?"
De laatste dagen merkt Jafari dat mensen zich eroverheen willen zetten en dat ze bereid zijn om te stemmen. Op Iraanse sociale media worden veel filmpjes verspreid waarin daartoe wordt opgeroepen.
Veel Iraniërs willen dat het beleid van president Rohani verder wordt uitgevoerd. Onder de gematigd-conservatieve president kwam de nucleaire deal tot stand. In 2013 werd massaal op hem gestemd bij de presidentsverkiezingen, omdat hij de relatie met het Westen wilde verbeteren.
Maar de conservatieve hardliners willen voorkomen dat Rohani zijn politieke plannen doorzet. Ze proberen hem daarom in het parlement in de wielen te rijden. "De meeste Iraniërs willen daarom een parlement dat zoveel mogelijk in lijn is met de president", zegt Jafari. "De conservatieven moeten minder macht krijgen."
Bij de parlementsverkiezingen zijn 290 zetels te verdelen. Jafari denkt dat er nog ongeveer 140 hervormers of gematigd-conservatieven te kiezen zijn. Ook doen er veel onafhankelijken mee. Daarvan is van tevoren niet te zeggen of het hervormers of hardliners zijn. Jafari: "Een heel progressief parlement zal er niet komen. Dat is onmogelijk. Maar de inzet is wel om de hardliners een bloedneus te slaan."
Raad van Experts
Er hangen deze week door heel Iran veel posters van glimlachende geestelijken die oproepen op hen te stemmen. Dat is voor de verkiezingen voor de Raad van Experts die ook vandaag plaatsvinden.
Het gaat om een groep van 88 geestelijken die bij het overlijden van de opperste leider een nieuwe opperste leider mogen kiezen. "Die verkiezingen zijn iets minder belangrijk", zegt correspondent Thomas Erdbrink. "Veel mensen zeggen dat zo'n belangrijke beslissing door andere krachten en machten bekokstoofd zal worden."
De eerste uitslagen worden morgen verwacht. De definitieve uitslag kan tot zondag duren.