NOS NieuwsAangepast

Wie is Hassan Rohani?

Hassan Rohani (64) is de winnaar van de presidentsverkiezingen in Iran. Voor veel Iraniërs is zijn overwinning een opluchting, zegt correspondent Thomas Erdbrink. De moslimgeestelijke is de minst conservatieve van de zes presidentskandidaten en wil de relatie met het Westen verbeteren.

Sinds jaren is hij een sleutelfiguur in de Iraanse politiek. Zo was hij onder meer nucleair onderhandelaar toen oud-president Khatami aan de macht was. Ook vertegenwoordigde hij de geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei in de hoogste Nationale Veiligheidsraad. Khamenei heeft het laatste woord bij elk belangrijk besluit in Iran en sprak vandaag indirect zijn steun uit voor Rohani.

Rohani is de enige religieuze kandidaat en heeft een gematigd imago. Hij is in 1995 in Schotland gepromoveerd in rechten en zou vloeiend Engels, Duits, Frans, Russisch en Arabisch spreken.

Taboe-onderwerpen

Tijdens zijn campagne pleitte Rohani voor hervorming. Hij beloofde politieke gevangenen vrij te laten en burgerrechten te garanderen. In televisiedebatten begon hij over taboe-onderwerpen, zoals de nucleaire patstelling, internationale sancties, de penibele toestand van de economie en het Iraanse isolement in de internationale gemeenschap.

Rohani verzette zich tegen de studentendemonstraties in 1999 en zei dat verdachten die vastzaten voor sabotage en het vernielen van staatseigendom de doodstraf konden krijgen. Bij de demonstraties na de verkiezingen van 2009 stelde hij zich neutraal op.

Kritiek op Ahmadinejad

Rohani heeft de vertrekkend president Ahmadinejad openlijk bekritiseerd. Ahmadinejads "onzorgvuldige, onberekenbare en ongeïnformeerde opmerkingen" hebben Iran volgens hem veel schade toegebracht.

Rohani's kansen groeiden flink toen een van de andere meer gematigde kandidaten zich dinsdag terugtrok. Oud-president Khatami, leider van de Iraanse hervormingsbeweging, had Mohammad Reza Aref gevraagd zich niet langer verkiesbaar te stellen, zodat Rohani meer kans zou maken. Ook kreeg Rohani steun van oud-president Rafsanjani.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl