Een opslag van computerservers van Google in de VS

Leiders over Later: privacy

  • Chris Ostendorf

    politiek verslaggever

  • Milena Holdert

    redacteur

  • Chris Ostendorf

    politiek verslaggever

  • Milena Holdert

    redacteur

In de serie Leiders over Later spreken Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Emile Roemer (SP) over drie belangrijke thema’s voor de toekomst. Vanavond zendt Nieuwsuur de eerste aflevering uit, met als thema: privacy.

De Haagse realiteit wordt veelal bepaald door incidenten en vluchtige debatten. Politieke hypes duren in de regel niet langer dan een week. Tijd voor het ontwikkelen van politieke visies lijkt er nauwelijks te zijn. Nu regeringspartijen VVD en PvdA krap zitten in parlementaire meerderheden ligt de journalistieke focus veelal op ideologische tegenstellingen en raken fundamentele vraagstukken voor de komende decennia ondergesneeuwd.

Nu het nieuwe jaar is aangebroken, haalt Nieuwsuur drie politiek leiders voor even weg uit Den Haag en nodigt ze uit om in het hart van de Nederlandse hoofdstad te spreken over drie grote thema’s voor de toekomst: privacy, economische ongelijkheid en het heelal.

Leiders over Later: privacy

Macht aan banden

In de serie wordt ieder onderwerp ingeleid door vooraanstaande deskundigen van verschillende wetenschappelijke disciplines. In een videoboodschap, vertoond in filminstituut EYE, richten de wetenschappers zich tot de Nederlandse politiek. Ze schetsen een verontrustend scenario voor het jaar 2050 en roepen de politici op om nu eens werkelijk na te denken over de toekomst.

De boodschap komt vanavond van wetenschapper Andrew Keen. Hij is een Brits-Amerikaanse ondernemer en schrijver en doceerde als historicus aan verschillende universiteiten. Hij was werkzaam als ontwikkelaar bij verschillende technologiebedrijven in Silicon Valley, en richtte in de jaren 90 het beroemd geworden audiocafe.com op, een website over muziek en technologie. Inmiddels is hij een fervent criticus van het internet. Zijn stelling: leg de macht van internetbedrijven aan banden.

Hoe kijken politici naar privacy in 2050?

Gevaar of kans?

SP-leider Emile Roemer ziet de groeiende macht van technologiebedrijven als een gevaar, en pleit voor een alertere overheid die zich sterk maakt voor het behoud van privacy. Roemer stelt voor een "ethische commissie in het leven te roepen die dit in de gaten gaat houden en met adviezen gaat komen".

Sybrand Buma van het CDA is minder bang voor de macht van Google en Facebook. "De overheid moet niet zeggen 'internet is een bedreiging en de politiek moet dat regelen'. Dat is precies de reflex die we de afgelopen honderd jaar te vaak hebben gehad waardoor we vol zitten met regels", aldus Buma.

Alexander Pechtold (D66) ziet vooral kansen in de technologische vernieuwingen, met name voor de gezondheidszorg. Die kan dankzij internettechnologie goedkoper en individueler worden gemaakt. Volgens Pechtold zullen verzekeringsmaatschappijen in de toekomst de zorgpremie gaan vaststellen op basis van privégegevens van burgers, bijvoorbeeld over hun eetgewoonten en sigarettenverslaving.

Zo'n ontwikkeling is niet tegen te houden, meent hij. Pechtold: "Straks worden we geconfronteerd, net zoals met de kortingskaart van de supermarkt, met de voordelen. Houd het dan maar eens tegen, als mensen die verzekering vervolgens in het buitenland gaan afsluiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl