Aanhangers van de conservatieve PP
NOS Nieuws

Spaanse kiezer dwingt partijen tot coalitie

Bij de parlementsverkiezingen in Spanje heeft geen van de partijen een meerderheid behaald. De conservatieve partij (PP) van premier Rajoy verloor fors, maar blijft wel de grootste.

De tweede partij is de sociaal-democratische PSOE. Protestpartij Podemos en het pro-Europese Ciudadanos nemen de derde en vierde plaats in.

Aangezien geen van de partijen op een meerderheid steunt, lijkt een coalitie onontkoombaar. Dat zou een unicum zijn in Spanje. De opkomst lag rond de zestig procent.

De PP komt uit op zo'n 122 zetels. Dat zijn er ruim vijftig te weinig voor een meerderheid in het parlement. Voor een meerderheid zijn minimaal 176 zetels nodig.

Corruptie

De sociaal-democraten komen vooralsnog uit op 91 zetels. Podemos is de grote winnaar van deze verkiezingen. De nieuwe partij haalde in een keer 69 van de 350 zetels binnen. Ciudadanos krijgt volgens de voorlopige uitslag 40 zetels.

Veel jongeren hebben gestemd op de nieuwe partijen Podemos en Ciudadanos, die zich tegen corruptie keren, terwijl ouderen vaak liever vasthouden aan de bestaande partijen.

Jessica van Spengen over de eerste uitslagen

In Spanje worden de verkiezingen al historisch genoemd, omdat geen partij een meerderheid heeft. Voor het vormen van een coalitie zijn volgens NOS-correspondent Jessica van Spengen drie scenario's denkbaar.

In het eerste scenario gaan de Partido Popular en Ciudadanos samenwerken. Het probleem daarbij is dat ze ook samen geen meerderheid hebben en dat Ciudadanos heeft geëist dat Rajoy dan moet aftreden.

Nieuwe verkiezingen

Een andere mogelijkheid is een regering "over links" van PSOE met de twee nieuwe partijen, die samen wel genoeg stemmen halen. Een laatste mogelijkheid zijn nieuwe verkiezingen, mochten de partijen er niet uitkomen.

Voorlopig ligt de bal bij de PP die als grootste partij mag proberen een coalitie te vormen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl