Premier Rajoy gisteravond in Madrid
NOS Nieuws

Spaanse premier Rajoy verliest, maar wil weer regeren

De Spaanse premier Rajoy wil proberen om een coalitieregering te vormen. Volgens hem heeft Spanje de stabiliteit nodig die de afgelopen jaren is ingezet. Ook wil hij de economische hervormingen doorzetten.

Rajoy sprak vanaf een balkon in Madrid zijn aanhang toe na de uitslag van de parlementsverkiezingen. Die dwingt de conservatieven tot het vormen van een coalitie. De partij van Rajoy, de regerende Volkspartij (PP), verloor fors. Een coalitieregering is een unicum in Spanje.

Ook de leider van de sociaal-democratische partij (PSOE), Sanchez, vindt dat de PP als eerste moet proberen om een coalitie te vormen. Hij zegt dat de Spanjaarden voor "links en verandering" hebben gekozen. De PSOE verloor zelf twintig zetels.

Rajoy: moeten stabiele regering vormen

De grote winnaar van de verkiezingen is nieuwkomer Podemos. Die partij won vanuit het niets bijna zeventig zetels. Partijleider Pablo Iglesias zei overdonderd te zijn door de uitslag en sprak van een historische dag. "Vandaag is een nieuw Spanje geboren. Een Spanje dat een einde heeft gemaakt aan het tweepartijensysteem. Er begint een nieuw politiek tijdperk in ons land."

Ook het pro-Europese Ciudadanos van Albert Rivera won. Hij zegt dat zijn partij een sleutelrol zal spelen bij het vormen van een coalitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl