Hans Vrakking, oud-hoofdofficier van justitie
NOS Nieuws

Oud-hoofdofficier Vrakking: handelwijze Oosting onbestaanbaar

Oud-hoofdofficier Hans Vrakking heeft scherpe kritiek op de manier waarop de commissie-Oosting onderzoek heeft gedaan naar de Teevendeal. Vrakking, die destijds medeverantwoordelijk was voor de overeenkomst met drugscrimineel Cees H., zegt dat de vragen van de commissie zeer suggestief waren.

"Toen ik als getuige bij de commissie binnenkwam, kon ik aan de hand van de vragen merken dat er een beeld was van: is er wel een deal gesloten en hebben ze niet zitten klunzen daar met z'n allen?", zei Vrakking in het NOS Radio 1 Journaal. "Na afloop zei ik tegen een vriend aan de telefoon dat we in het pak worden genaaid."

Vrakking noemt het "onbestaanbaar" wat de commissie doet. "Oosting gaat op de stoel van de magistraat zitten door te zeggen dat de premier maar moet zeggen hoe het zit. We hebben de trias politica (scheiding van de machten, red.) en dan kan het gewoon niet wat de commissie doet."

Geen crimineel wil zo nog samenwerken met justitie.

Hans Vrakking over het belang van geheimhouding over deals met criminelen

Vrakking heeft ook een uitgebreid interview in De Telegraaf gegeven. Hij zegt daar dat politie en justitie in de jaren 90 weinig konden uitrichten tegen de zware georganiseerde misdaad. "Drugsbendes verdienden tientallen miljoenen met de import en export van megaladingen hasj en wij moesten er in een trekschuit achteraan." Uiteindelijk besloot hij naar eigen zeggen Italiaanse en Amerikaanse methodes van misdaadbestrijding te vertalen naar Nederland: "Deals met criminelen bleken hard nodig om bewijs in handen te krijgen."

Over het gesprek dat Teeven destijds had met Cees H. mag Vrakking weinig zeggen. "En dat is maar goed ook, anders wil geen crimineel uiteindelijk nog samenwerken met justitie", zei Vrakking in het NOS Radio 1 Journaal.

De kritiek op de deal ergert Vrakking, heeft hij tegen De Telegraaf gezegd. "Het is alsof nu wordt gezegd dat de loopgraven in de Eerste Wereldoorlog het verkeerde verdedigingsmiddel waren. Het is nogal makkelijk oordelen na een half jaar nadenken met z'n vieren in de luwte van de studeerkamer."

Bedreigingen

Volgens Vrakking werden officieren, onder wie Teeven, toentertijd ernstig bedreigd, wat leidde tot extra beveiligingsmaatregelen. "Officier van justitie Valente werd van de weg gereden en Joegoslaven wilden Teeven en zijn collega Martin Witteveen ontvoeren. Nu wordt dan heel makkelijk gezegd dat we het allemaal fout deden. Daarbij wordt vergeten dat alle strafzaken eindigden met hoge celstraffen en dat de vonnissen tot aan de Hoge Raad in stand bleven. Zulke prutsers waren we dus niet."

De deal heeft het OM volgens hem qua informatievoorziening "geen windeieren gelegd". Vrakking concludeert: "Ik zou zo’n deal beslist weer doen, alleen hebben we nu veel meer mogelijkheden dan toen betreffende de financiële component."

Vrakking heeft Teeven eerder fel verdedigd. In maart van dit jaar, na het aftreden van Teeven als staatssecretaris, zei hij dat Teeven pootje is gelicht door de onderwereld. Ook benadrukte hij dat de Teevendeal volgens de regels was gesloten.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer vanaf 14.00 uur over het rapport van de commissie-Oosting over de Teevendeal. Het debat wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO 1 en via nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl