'Aannemelijk dat Cees H. waardevolle inlichtingen gaf aan Teeven'
De Teevendeal ging niet zozeer over geld, maar over informatie. Het is daarom aannemelijk dat Cees H. informatie aan officier van justitie Teeven heeft gegeven waarmee het Openbaar Ministerie meerdere strafzaken tegen drugshandelaren kon opstarten. Die conclusie valt te trekken uit analyse van het rapport van Oosting en na raadpleging van justitiebronnen.
De Tweede Kamer discussieert vandaag weer over de Teevendeal. Drugscrimineel Cees H. zou na een veel te kleine tegenprestatie 4,7 miljoen gulden hebben gekregen via een deal met toenmalig officier van justitie Teeven.
Het probleem is dat de inhoud van de tegenprestaties onder het ambtsgeheim van Teeven vallen. En hoe meer Cees H. verteld zou hebben, hoe bezwaarlijker het is om er over te praten. Een bevestiging van Teeven dat Cees H. "gezongen" heeft in de bajes brengt het leven van de crimineel in gevaar. En misschien ook wel het leven van Teeven.
Ambtsgeheim
Alle strafzaken die gevoerd zijn op basis van gegevens van Cees H. zouden voor herziening naar de Hoge Raad gaan, omdat het OM verklaringen tijdens de processen zou hebben achtergehouden. De resultaten van de bestrijding van drugscriminaliteit sinds de IRT-affaire (1996) zouden beschadigd kunnen raken. En het schenden van zijn ambtsgeheim kan Teeven ook nog op straf komen te staan.
De commissie hield Teeven zijn eigen uitspraak voor die hij in Nieuwsuur deed, vorig jaar: "U weet niet alles en ik weet alles. Dus misschien komt dat nog eens een keer naar boven en dan zal u het ook begrijpen." Teeven zei tegen Oosting slechts: "Zo is het."
De vraag is: weet de commissie-Oosting voldoende over de inhoud van de deal om zo hard te oordelen?
Niet echt, zo blijkt als je alle 431 pagina's leest. Teeven wil niets zeggen over de ontmoeting die hij op 21 mei 1995 met Cees H. had in de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught, de EBI. Cees H. had om het gesprek gevraagd en koos ervoor om zonder zijn advocaat met officier van justitie Teeven te spreken. De baas van Teeven, de Amsterdamse oud-hoofdofficier Vrakking, zegt tegen de commissie-Oosting "dat er inlichtingen zijn gegeven die strafrechtelijk relevant waren voor één of meer grote strafzaken van de heer Teeven, anders dan de zaken van H."
De heer Vrakking geeft aan dat de inlichtingen met betrekking tot de veiligheid van mensen bleken te kloppen en zeer gedetailleerd waren.
Vrakking voegt daar tegen de commissie aan toe "dat de inhoud van de inlichtingen ook de veiligheid van mensen betrof". Het OM deed volgens Vrakking onderzoek naar deze informatie. Uit het rapport: "De heer Vrakking geeft aan dat de inlichtingen met betrekking tot de veiligheid van mensen bleken te kloppen en zeer gedetailleerd waren. Daarnaast hielpen de inlichtingen in andere strafzaken. In dat geval voelt men zich als Openbaar Ministerie verplicht om iets terug te doen, dat is all in the game, aldus de heer Vrakking."
Feit is dat twee weken na het gesprek met Cees H. Teeven zelf in een beveiligingsprogramma werd opgenomen. Wat was de aanleiding? De commissie-Oosting levert geen antwoord, anders dan de uitleg van Vrakking "dat de situatie rond de heer Teeven tussen 1995 en 1996 zeer heftig was. De heer Teeven en zijn gezin zijn een half jaar tot driekwart jaar persoonlijk beveiligd. Hijzelf had een door het departement verzorgde saferoom in zijn huis voor zijn gezin en een rechtstreekse verbinding met de politie."
Heeft Cees H. Teeven gewaarschuwd dat er een aanslag op hem werd voorbereid? De commissie: "De heer Teeven benadrukt dat hij niet met de Onderzoekscommissie deelt wat er op 21 mei 1995 is gebeurd."
In het geniep
Feit is dat Teeven als officier van justitie heel veel informatie wist los te peuteren van criminelen. Het gesprek met Cees H. was voor hem niet ongewoon. Hij sprak bijvoorbeeld ook met Ad K., bekend als 'chef laden en lossen' van drugscrimineel De Hakkelaar, zonder dat diens advocaat ervan wist. In het bijzijn van zijn advocaat beriep Ad K. zich op zijn zwijgrecht maar ondertussen legde hij in het geniep de ene na de andere belastende verklaring af over (top)criminelen.
De methode-Teeven riep heftige reacties op in het criminele milieu, zei Vrakking tegen Oosting. Dus je mag aannemen dat de officier bij criminelen ook graag wilde uitzoeken of zijn leven gevaar liep.
Heeft Cees H. in de EBI-gevangenis officier Teeven informatie gegeven waarmee hij andere criminelen heeft kunnen aanpakken? Volgens zijn advocaten Doedens en Kuijpers niet, alhoewel die dus niet aanwezig waren bij het gesprek in de EBI. Volgens Vrakking heeft Cees H. wel gepraat. Daarmee is het al bijna een feit - als je een oud-hoofdofficier van Justitie in Nederland mag geloven.
Ook Vrakking weigert de commissie-Oosting verdere details te geven ("ambtsgeheim"), maar zijn bewering dat Cees H. gedetailleerde informatie heeft gegeven is zeer pikant. Teeven is in het hele Oosting-rapport niet verder gegaan dan: "In theorie kan het ook zo geweest zijn dat [Cees] H. strafvermindering is voorgehouden op voorwaarde dat hij informatie zou geven."
Naïef
De Teevendeal ging niet over geld, maar over informatie. Teeven vocht zelfs binnen het OM tegen zijn bazen om een deal met Cees H. te kunnen maken. Het zou naïef zijn te denken dat 'crimefighter' Teeven zoiets louter zou doen om een crimineel aan een financieel voordeel te helpen. Met enig respect voor Teevens ambtsgeheim had de commissie-Oosting ook kunnen onderzoeken of er in de tien grootste drugszaken van Teeven sporen zijn terug te vinden van informatie die Cees H. verstrekt zou kunnen hebben. Een ingewikkeld onderzoek, maar toch… Nu redeneert Oosting dat alleen Teeven kan vertellen over die informatie. "Als Teeven de tegenprestatie wil delen, dan had hij dat ook met de commissie kunnen doen."
De kern van de Teevendeal is niet vastgesteld door de commissie-Oosting. Wel het gerommel eromheen.
Vandaag debatteert de Tweede Kamer vanaf 14.00 uur over het rapport van de commissie-Oosting over de Teevendeal. Het debat wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO 1 en via nos.nl.