NOS Nieuws

Kamer voelt Rutte aan de tand over Teevendeal

Premier Rutte moet vandaag in de Tweede Kamer uitleg geven over alle onduidelijkheden rond de Teevendeal. Ook de VVD'ers Van der Steur en Dijkhoff, respectievelijk minister en staatssecretaris van Justitie, hebben wat de oppositie betreft veel uit te leggen.

De Kamer heeft nog veel vragen over de deal die Fred Teeven in 2000 als officier van Justitie sloot met drugscrimineel Cees H., maar vooral ook over de manier waarop erover is gecommuniceerd. Over de Teevendeal kwam de commissie-Oosting vorige week met een hard oordeel. Conclusie: de deal deugde niet en de informatie-overdracht naar de Kamer was onvolledig en onjuist.

De algemene verwachting is dat het voor een kabinet een pittig debat wordt. De oppositie vindt de houding van Rutte te luchtig. Hij zou meer door het stof moeten. Rutte moet vandaag onder meer aan de Kamer uitleggen waarom hij vond dat een herinnering van Teeven aan de deal niet gedeeld hoefde te worden met de Kamer.

'Verbazingwekkend'

Ook zijn er veel vragen over de rol van Van der Steur en Dijkhoff. Zij waren Kamerlid toen Nieuwsuur het bedrag onthulde dat Cees H. overhield aan de deal met Teeven. Als Kamerleden bemoeiden ze zich die dag op het ministerie met het opstellen van een persbericht over de Teevendeal.

De oppositie hekelt de luchtige houding van Rutte

CDA-leider Buma noemt het verbazingwekkend dat de twee naar het ministerie gingen om daar "te klussen in de perscommunicatie van het ministerie om te voorkomen dat informatie die dicht bij de waarheid zit naar buiten gaat". Van der Steur en Dijkhoff hebben er daardoor als Kamerleden aan bijgedragen dat de Kamer niet goed geïnformeerd is, aldus Buma.

D66-leider Pechtold zei gisteren dat hij niet uitsluit dat zijn partij een motie van wantrouwen indient tegen Rutte. Hij is er niet over te spreken dat Rutte ten dele afstand nam van de conclusies in het rapport van Oosting door te suggereren dat de deal van Teeven mogelijk toch een goede zaak was.

Het debat over het rapport van de commissie-Oosting over de Teevendeal wordt vanaf 14.00 uur rechtstreeks uitgezonden op NPO 1 en via nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl