Hoe veilig is het EK in Frankrijk komende zomer?
Na de aanslagen in Parijs, vandaag precies een maand geleden, wordt bij ieder groot evenement extra gelet op de veiligheid. Ook de organisatie van het Europees kampioenschap voetbal, dat in juni 2016 begint in Frankrijk, ligt onder een vergrootglas. Want hoe garandeer je de veiligheid van honderdduizenden supporters die massaal samenkomen in voetbalstadions en fanzones in de speelsteden?
Volgens Alain Bauer, voorzitter van de Franse nationale organisatie voor beveiligers, wordt het erg lastig om al die plekken goed te bewaken. Hij zegt tegen persbureau AP dat er simpelweg te weinig goede beveiligers zijn om de veiligheid te kunnen garanderen tijdens het toernooi. "We kunnen niet even een blik met professionals opentrekken."
Bauer ziet met name problemen voor de fanzones, de speciale plekken waar de toeschouwers zich verzamelen. Fans zonder kaartje kijken er vaak op grote schermen massaal naar de wedstrijden. Bauer zegt dat hij voor de aanslagen in Parijs al heeft aangegeven dat zulke zones een makkelijk doelwit zijn voor terroristen.
Het is beter dat alle supporters zich op één plek verzamelen.
Maar de organisatie van het EK in Frankrijk is niet van plan om de fanzones te schrappen vanwege de terreurdreiging. De voorzitter van het organisatiecomité, Jacques Lambert, liet weten dat in alle tien de speelsteden speciale plekken zullen worden ingericht voor supporters.
Volgens Lambert is dat de uitdrukkelijke wens van de Europese voetbalbond UEFA en de Franse veiligheidsdiensten. "Het is beter dat alle supporters zich op één plek verzamelen, dan dat ze verspreid zijn door de stad”, zei hij op een persconferentie van de UEFA. “Dan is het veel lastiger om te zorgen dat hen niets overkomt."
De Franse inlichtingendiensten zullen op topniveau werken.
Willy van Rhee, security officer bij de FIFA en voormalig veiligheidsmanager van de KNVB, verwacht dat de Fransen voor een goede beveiliging zullen zorgen. "De inlichtingendiensten zullen op topniveau werken en het leger zal er waarschijnlijk ook bij worden betrokken", zei hij. “Daarnaast zullen de controles strenger zijn en zal er veel politie op straat zijn."
Van Rhee, die in 2000 was belast met de veiligheid van het EK in Nederland en België, denkt dat supporters tijdens het EK vooral veilig zullen zijn in de stadions. "Honderd procent uitsluiten kan niet, maar er gebeurt nauwelijks nog iets in de stadions", zei hij in november na de aanslagen tegen de NOS. "Het accent zal bij de beveiliging van dit toernooi vooral liggen op de gebieden eromheen."
Ik heb van niemand gehoord dat ze niet naar het EK gaan vanwege de dreiging.
De UEFA en de organisatie van het EK in Frankrijk benadrukken dat het toernooi een feest voor de fans moet worden. Oranjefan Harm Otten denkt dat de supporters zich niet zullen laten afschrikken.
Otten was vorige maand in Hannover voor de oefenwedstrijd tussen Nederland en Duitsland, die op het laatste moment werd afgelast vanwege een terreurdreiging. Hij zegt dat dat incident hem er niet van weerhoudt om andere internationale wedstrijden te bezoeken. "Ik heb ook van niemand anders gehoord dat ze niet naar het EK gaan vanwege de dreiging", zegt hij.
Ook Van Rhee vindt dat supporters gewoon naar het toernooi in Frankrijk moeten gaan. "Zwichten voor terreur is geen optie", zegt hij. "Dat zou een grote overwinning zijn voor de terroristen. Ik heb zelf kaartjes voor de kwartfinale in Parijs en daar ga ik met veel plezier naartoe."