De fans vrijdagavond op het veld in Stade de France, buiten probeerden terroristen een aanslag te plegen
NOS Voetbal

Veiligheidsexpert: voetbalfans in EK-stadions redelijk veilig

Hij was belast met de veiligheid rond Euro 2000, het Europees kampioenschap voetbal in Nederland en België. De dreiging kwam destijds niet uit de hoek van nietsontziende terroristen, het waren voetbalhooligans die toen de publieke opinie in hun greep hielden.

Gebieden rond stadions

"Honderd procent uitsluiten kan niet, maar tegenwoordig gebeurt er amper nog iets in stadions. Bij het komende EK zal het accent vooral liggen op de beveiliging van de gebieden eromheen. De veiligheid van de supporters in het stadion is de laatste jaren heel erg verbeterd", zegt veiligheidsexpert Will van Rhee, die als security officer werkt voor wereldvoetbalbond FIFA. In het verleden was hij de veiligheidsmanager van de KNVB.

De recente aanslagen in Parijs, waar terroristen 130 mensen op diverse plekken in de stad afslachtten, hebben de discussie doen oplaaien of het EK volgend jaar wel in Frankrijk kan plaatsvinden. Liefst 24 ploegen komen dan in actie en de toestroom van de voetbalfans zal groot zijn. En het veiligheidsaspect dus ook.

Veiligheidsexpert Van Rhee over EK-stadions

Van Rhee denkt dat de Fransen volgend jaar hun zaakjes op veiligheidsgebied goed voor elkaar zullen hebben. Dat is volgens hem een gevolg van een nog grotere krachtsinspanning van alle betrokken partijen. Van inlichtingendiensten tot stewards, van medische zorg tot leger.

Nog strengere controles

"De controles om binnen te komen zullen nog strenger zijn dan nu, er zal veel politie op straat zijn. Maar van een aantal maatregelen zal het publiek veel minder merken. De inlichtingendiensten zullen op topniveau werken en heel alert zijn en het leger zal er ook bij betrokken worden'', verwacht Van Rhee.

De veiligheidsexpert was vorig jaar ook bij het WK voetbal in Brazilië actief. Hij was gestationeerd in hoofdstad Brasilia. "Een enorme operatie, met al die overheidsgebouwen. Dat is goed gegaan."

Supporters zullen volgens jaar vroeg naar de stadions moeten om op tijd binnen te zijn. Bij de laatste grote toernooien lagen om de stadions diverse controleposten. "In Parijs is een terrorist uiteindelijk ook tegengehouden. De kans dat iemand, als iedereen wordt gefouilleerd, er doorheen komt met wapens is klein. Dat heeft Parijs ook laten zien. Het openbare leven kun je echter niet beïnvloeden. Daar zit het risico."

  • AFP
    Franse ordetroepen moeten tijdens het oefenduel Frankrijk - Alagerij in 2001 in Stade de France Algerijnse fans in toom houden
  • AFP
    Franse agenten en hulpdiensten oefenen bij het stadion in Lens met het oog op het EK in 2016

Van Rhee noemt nog een mogelijkheid om de veiligheid te vergroten. "Je zou ervoor kunnen kiezen om niet de hele capaciteit van een stadion te gebruiken, zodat er ruimte ontstaat. Mensen voelen zich vaak veiliger of prettiger als ze bewegingsruimte hebben. Het publiek in Parijs kon het veld op. Er was geen sprake van paniek. De beste beslissing dus."

Van Rhee, die de laatste jaren door de FIFA belast was met bijvoorbeeld de eerste interland van Kosovo en het beladen duel tussen Servië en Kroatië, denkt dat er in Frankrijk achter de schermen hoogspanning is. "In mijn ogen zijn veiligheidsmensen net scheidsrechters. Als je niet opvalt, ben doorgaans heel goed bezig."

Wel of niet in Frankrijk?

Na de aanslagen in Parijs brandde de discussie los of het EK wel in Frankrijk gehouden moest worden. Van Rhee is duidelijk. "Natuurlijk wel. Zwichten voor terreur is geen optie. Dat zou een grote overwinning zijn voor de terroristen. Zo'n scenario is hoogst onwenselijk. Ik heb zelf kaartjes voor de kwartfinale in Parijs en ga er met veel plezier naartoe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl