Parijs, Brussel, San Bernardino en gisteravond een steekpartij in de Londense metro. Terreurdaden beheersen het nieuws. Ook staat Islamitische Staat in veel landen op de politieke agenda: volgens veel regeringen zijn we in oorlog met IS, maar hoe verslaan we ze? Door middel van bombarderen - ook in Syrië - grondtroepen of een combinatie?
Nieuwsuur spreekt met Christ Klep, militair deskundige, en Leo Kwarten, arabist, over de mogelijke scenario's om IS uit te schakelen. En ook over de vraag: betekent het einde van IS ook het einde van de oorlog in Syrië?
Missie tegen IS uitgebreid
"Dit is voor Syrië, jullie bloed zal vloeien", riep de man die gisteren in de Londense metro mensen aanviel met een mes. De Britse politie ziet het incident als een terreurdaad. Mogelijk houdt de aanval verband met het Britse besluit om de missie tegen IS uit te breiden.
Groot-Brittannië doet sinds donderdag mee aan luchtaanvallen op IS-doelen in Syrië. Het Britse Lagerhuis stemde woensdagavond na een urenlang debat in met de bombardementen. Tot dan toe bombardeerde de Britten allen doelen in Irak.
Premier David Cameron vindt dat Groot-Brittannië na de aanslagen in Parijs niet kan achterblijven in de strijd tegen Islamitische Staat. Volgens de premier wordt zijn land veiliger als IS in zijn thuisbasis wordt aangepakt.
'Alleen maar sterker'
Volgens de Syrische president Bashar al-Assad zijn de Britse bombardementen op IS gedoemd te mislukken. De terreurorganisatie wordt er alleen maar sterker van, zegt Assad in een interview met de Britse krant The Sunday Times. Ook noemt hij de luchtaanvallen "illegaal".
De president vergelijkt IS in het interview met kanker. "Je kan niet slechts een deel van kanker weghalen. Je moet het volledig weghalen. Dit soort operaties is als het gedeeltelijk wegsnijden van kanker. Daardoor zal het zich juist sneller door het lichaam verspreiden."
Volgens de Syrische president kan IS niet worden verslagen met luchtaanvallen, tenzij de bombardementen gepaard gaan met acties op de grond.
Internationale coalitie
Doelen van Islamitische Staat werden al door veel landen gebombardeerd in Irak en nu ook steeds meer in Syrië. Frankrijk, de Verenigde Staten en Rusland voerden al luchtaanvallen uit op Syrië, evenals enkele Arabische staten. Nu is Groot-Brittannië daar dus bijgekomen.
Het Duitse parlement heeft vrijdag ingestemd met deelname aan militaire acties tegen IS in Syrië. Het land zet maximaal 1200 militairen in voor verkenningsvluchten en op een oorlogsschip dat de internationale operatie tegen IS gaat ondersteunen. Duitsland gaat geen luchtaanvallen op IS uitvoeren.
De inzet tegen de terreurgroep wordt opgevoerd vanwege de aanslagen in Parijs. De Franse president François Hollande wil een wereldwijd gedragen anti-IS-coalitie smeden. Hij sprak de afgelopen tijd met diverse bondgenoten over intensievere samenwerking.
De Nederlandse strijd
Nederland is door Frankrijk en de VS gevraagd om extra militaire steun voor de strijd tegen IS. Het kabinet gaat serieus nadenken over het verzoek. Premier Mark Rutte noemde het deze week een ingewikkeld vraagstuk. Hij denk dat het kabinetsbesluit nog wel even op zich laat wachten.
De coalitiepartijen VVD en PvdA zijn verdeeld over de uitbreiding van de Nederlandse strijd tegen IS. De VVD wil al langer dat de F16-piloten ook in Syrië bombarderen. De PvdA is terughoudender en wil dat er eerst een politiek plan komt over de toekomst van Syrië.
Sinds oktober 2014 levert Nederland een bijdrage aan de internationale coalitie tegen IS. Er zijn momenteel vier F-16's en zo'n 300 militairen actief in Irak. Ook leiden Nederlandse militairen Iraakse en Koerdische strijdkrachten op.