President Hollande en president Poetin

Hollande loopt een diplomatieke marathon

Na de aanslagen in Parijs beloofde president François Hollande Islamitische Staat te vernietigen. Hij begon vervolgens aan een diplomatieke marathon om bondgenoten te vinden voor een coalitie tegen IS.

Hij had deze week al ontmoetingen met premier David Cameron, president Barack Obama en bondskanselier Angela Merkel. Vandaag reisde hij naar Moskou voor overleg met president Vladimir Poetin.

Nieuwsuur spreekt met Vincent Desportes, generaal buiten dienst en hoogleraar vergelijkende strategie. Hij vindt het goed dat Hollande een coalitie tegen IS bijeen probeert te krijgen, maar denkt wel dat het ingewikkeld wordt om de wereldleiders op een lijn te krijgen.

Hollande loopt een diplomatieke marathon

Schouder aan schouder

De week van Hollande begon maandag in Parijs met de Britse premier Cameron. De leiders brachten samen een bezoek aan Bataclan, de concertzaal waar op 13 november 89 mensen werden gedood. "President Hollande en ik stonden schouder aan schouder voor de deur van het Bataclan Café", twitterde de premier na afloop.

Hollande en Cameron spraken af intensiever te gaan samenwerken in de strijd tegen IS. De Britse premier gaf aan zich hard te gaan maken voor toestemming van het Britse parlement om de terreurorganisatie te gaan bombarderen in Syrië.

Vandaag zei Cameron in het Lagerhuis dat de tijd is aangebroken om mee te doen aan de bombardementen. Volgens de premier kan het Verenigd Koninkrijk het zich niet veroorloven de strijd voor zijn veiligheid over te laten aan andere landen.

Maandag: Hollande en Cameron in Parijs

Nous sommes tous Français

Op dinsdag reisde Hollande naar Washington om te spreken met president Obama. De uitkomst van hun overleg is dat de VS en Frankrijk hun luchtaanvallen op doelen van IS in Syrië opvoeren en dreigingsinformatie beter en sneller met elkaar gaan delen.

"Nous sommes tous Français", benadrukte de Amerikaanse president, om aan te geven dat de VS achter Frankrijk staat. Wel zweeg hij over de door Hollande gewenste samenwerking met Rusland in de strijd tegen IS.

Obama herhaalde zijn kritiek dat Rusland een constructievere rol kan spelen in Syrië dan nu. Rusland moet zich concentreren op het aanvallen van IS-doelen, en niet allerlei gematigde rebellen in Syrië bestoken.

Dinsdag: Hollande en Obama in gesprek in het Witte Huis

Meer steun

Terug in Parijs, woensdag, komt Merkel langs bij Hollande. Ze herdachten samen de slachtoffers van de aanslagen op het Place de la République. Ze legden bloemen neer en waren een moment stil.

Hollande wil meer steun van Duitsland in de strijd tegen IS. In een gezamenlijke persconferentie zei Hollande te begrijpen dat Duitsland niet betrokken wil raken bij een militair conflict in het buitenland. De Duitsers steunen nu alleen Koerdische strijders in Irak, maar houden zich buiten de strijd in Syrië.

Merkel zei dat Duitsland zou nadenken over mogelijkheden om Frankrijk verder te ondersteunen. "Het is onze plicht om na te denken over wat we nog meer kunnen doen om Frankrijk te helpen en we zullen hier snel op reageren", aldus de Duitse bondskanselier.

Woensdag: Merkel en Hollande spreken elkaar in Parijs

Gezamenlijke vijand

Vandaag vloog Hollande dus naar Moskou om president Poetin te bezoeken. "Ik ben hier om te bekijken hoe we kunnen samenwerken en coördineren, zodat we deze terreurbeweging kunnen raken, maar ook om een oplossing voor vrede te bereiken", zei de Franse president aan het begin van het gesprek.

De Russische president verklaarde dat Moskou klaar is om samen te werken met Parijs. Poetin zei tegen Hollande dat terreurdaden beide landen dwingen samen te werken tegen een "gezamenlijke vijand". Hoe de samenwerking tussen de twee landen er precies uit gaat zien is niet nog niet duidelijk.

Donderdag: overleg tussen Hollande en Poetin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl