Russische piloot: Turken hebben niet gewaarschuwd
De Russische piloot die gisteren het neerhalen van zijn gevechtsvliegtuig overleefde, zegt dat Turkije geen waarschuwingen heeft afgegeven. Ook betwist de piloot dat hij over Turks grondgebied vloog.
De man, Konstantin Murahtin, landde met een parachute op Syrisch grondgebied en werd gered door Syrische en Russische commando's. Hij is naar de Russische luchtmachtbasis in het Syrische Latakia gebracht, vanwaar hij sprak met de Russische televisie. Volgens hem heeft Turkije via de radio noch via andere signalen gewaarschuwd. Overigens staat niet onomstotelijk vast dat de man echt de piloot van het neergehaalde toestel was.
Turkije gaf gisteravond al audio vrij waarop waarschuwingen te horen zijn. Het staat niet vast dat het om een geluidsopname van gisteren gaat. Te horen is hoe een piloot in het Engels vraagt om koers te wijzigen naar het zuiden.
Een Nederlandse piloot van een commerciële luchtvaartmaatschappij zei gisteren dat hij de oproepen van de Turkse luchtmacht heeft gehoord. Hij vloog met een passagierstoestel in de regio toen het incident gebeurde. De Russische piloten zijn meerdere keren gewaarschuwd door de Turkse luchtmacht voor ze werden neergeschoten, zei hij.
De waarheid
De tweede Russische piloot overleefde het niet. Hij zou zijn doodgeschoten door Syrische rebellen. Bij de reddingsoperatie kwam ook een Russische marinier om het leven. Hij zat in een helikopter die de piloten wilde ophalen. Die helikopter werd door Syrische rebellen beschoten.
Volgens NOS-correspondent David Jan Godfroid in Moskou is het een belangrijke verklaring. "Het wil namelijk nog niet zeggen dat hij niét de waarheid spreekt. Bovendien zei de piloot dat er eerder talloze malen zonder enige probleem over hetzelfde stuk grondgebied was gevlogen."
Spanningen
Het incident op de grens tussen Syrië en Turkije heeft geleid tot grote diplomatieke spanningen tussen Moskou en Ankara. Turkije beschuldigt Rusland ervan de strijd tegen terreurgroep IS te misbruiken om Turkmeense rebellen in Noord-Syrië te bombarderen.
"Maar president Poetin beschuldigt de Turkse regering van medeplichtigheid aan IS en stelt dat Ankara het hele Midden-Oosten wil islamiseren", stelt Godfroid. "En minister van Buitenlandse Zaken Lavrov noemde de Turken handlangers van IS, omdat zij zouden profiteren van de olieverkoop door de terreurgroep."
Lucas Waagmeester, NOS-correspondent in Turkije, snapt wel waar de kritiek van Rusland vandaan komt: "Moskou kan doelen op het feit dat de Turken voorafgaand aan dit incident al dagen aan het mopperen waren op Rusland omdat deze Turkmenen zou aanvallen."
"Lavrov heeft daarom wel gelijk als hij zegt dat het hier gaat om meer dan alleen de schending van het luchtruim. Maar Turkije zal natuurlijk altijd ontkennen dat het neerschieten van het vliegtuig een bewuste daad was." En Ankara is vandaag ook wel bezig om de zaak te sussen. "Erdogan heeft laten weten dat hij absoluut niet uit is op oorlog. Ook heeft hij gezegd te willen praten met de Russen. De grote woorden komen vandaag toch echt vooral uit Rusland."