Russisch toestel neergeschoten in Turkije
NOS NieuwsAangepast

Rusland en Turkije dreigen, maar blijven in gesprek

Een dag nadat Turkije een Russische gevechtsvliegtuig had neergehaald, blijven de spanningen tussen beide landen hoog. De Turkse premier Davutoglu zei vanochtend dat Rusland de oorlog tegen terreurgroep IS niet mag misbruiken om Turkmenen in Noord-Syrië aan te vallen.

Tegelijkertijd benadrukte Davutoglu, net als president Erdogan, dat zijn land niet uit is op een escalatie van het diplomatieke conflict. De communicatielijnen met Rusland blijven openstaan, aldus de premier. Erdogan benadrukte op een bijeenkomst in Istanbul dat Turkije slechts zijn eigen veiligheid "en de rechten van onze broeders" verdedigt.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen hebben al telefonisch contact gehad en zullen elkaar de komende dagen ontmoeten om de zaak te bespreken. De Russische minister Lavrov heeft ook gebeld met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

Lavrov zei dat de acties van Turkije een 'grove schending' zijn van een afspraak tussen Moskou en Washington over de veiligheid van het luchtruim boven Syrië. Rusland stelt dat het neergehaalde toestel niet boven Turks grondgebied vloog, maar boven Syrië.

De Turkse premier Davutoglu en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov

In antwoord op het neerhalen door Turkije van het gevechtsvliegtuig overweegt Moskou een aantal belangrijke samenwerkingsprojecten met Turkije stop te zetten. Verder worden Russen geadviseerd voorlopig niet naar Turkije te gaan, waarbij gewezen wordt op de terreurdreiging daar.

Ondertussen werd de Turkse ambassade in Moskou vanmiddag door demonstranten bekogeld met stenen en eieren.

Moskou lijkt geenszins bereid zijn aanvalsplan in Syrië aan te passen. Het Kremlin benadrukte dat het doorgaat met luchtaanvallen in Noordwest-Syrië. President Poetin maakte ook bekend een geavanceerd luchtafweersysteem naar de Russische luchtmachtbasis in het Syrische Latakia te sturen. Dat kan gebruikt worden om vliegtuigen neer te halen, ook op lange afstand. "Ik hoop dat deze maatregelen voldoende zullen zijn om de veiligheid van onze vluchten te garanderen", sprak Poetin.

Volgens Poetin speelt Turkije een dubieuze rol in de oorlog tegen IS. Turkse functionarissen zouden bijvoorbeeld profiteren van de verkoop van olie door de islamitische terreurgroep. De Russische president zei ook dat de Turkse regering verantwoordelijk is voor "de islamisering van het land", die hij zorgelijk noemde.

Op de dag van het incident had Poetin het neerhalen van de Su-24 door Turkije al "een aanval in de rug" genoemd. Hij beschuldigde de Turken ervan handlangers te zijn van de terroristen.

Kalmte

De Duitse bondskanselier Merkel deed vanochtend in de Bondsdag een oproep aan beide partijen om kalmte te bewaren. "Natuurlijk heeft ieder land het recht zich te verdedigen. Maar we weten hoe gespannen de situatie is in Syrië en de gebieden eromheen. Daarom heb ik de Turkse premier gevraagd alles te doen om de gemoederen tot bedaren te brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl