AFP
NOS Nieuws

De Hoop Scheffer: oplopende spanning Syrië in niemands belang

"Het laatste dat we op dit moment kunnen gebruiken, is escalatie", zegt Jaap de Hoop Scheffer. De oud-secretaris-generaal van de NAVO reageert in het NOS Radio 1 Journaal op het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig door Turkije.

De Hoop Scheffer denkt dat de Turken gisteren in de extra NAVO-vergadering te horen hebben gekregen dat ze moeten oppassen en niet te snel de trekker moeten overhalen. Secretaris-generaal Stoltenberg riep Turkije en Rusland na afloop op om de kalmte te bewaren.

"Het is de fase van de retoriek op dit moment", zegt De Hoop Scheffer. "Poetin verhoogt de spanning door te zeggen dat hij een schip voor de kust legt waarmee hij op vliegtuigen kan schieten. Het wordt steeds drukker in dat luchtruim. Het risico van een niet-gewild conflict is groot."

Hij wijst op de verschillende belangen van de partijen. "Meneer Poetin wil dat meneer Assad in Damascus in het zadel blijft en de eerste prioriteit voor de Turken is juist om Assad uit het zadel te krijgen. Dat clasht politiek en nu ook bijna militair."

"Het is een buitengewoon ingewikkelde kaart", zegt hij. "We zien hoe groot het risico is met alles wat er in de lucht rondvliegt."

ANP
Jaap de Hoop Scheffer

Volgens De Hoop Scheffer hebben alle partijen belang bij het vinden van een politieke oplossing voor Syrië. "Vergeet niet dat de Franse president Hollande de halve wereld rondreist om een coalitie in elkaar te timmeren. Niemand kan dit incident hebben, ook de Russen overigens niet. Het is in niemands belang dat die spanning verder oploopt."

De politieke oplossing moet er volgens De Hoop Scheffer echt komen. "Militairen brengen nooit de definitieve oplossing, laten we dat niet vergeten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl