Turkije en de Europese Unie spreken vandaag met elkaar in Brussel over de vluchtelingencrisis. De twee partijen willen allebei iets anders van elkaar. De EU wil dat Turkije de Syrische vluchtelingen niet laat doorreizen, Turkije wil steun in de strijd tegen de Koerden.
Te gast is Lily Sprangers, directeur van het Turkije Instituut. Ook een gesprek met correspondent Arjan Noorlander in Brussel.
De Turkse president Erdogan brengt een staatsbezoek aan België. In het kader daarvan had hij vandaag overleg met Martin Schulz, Donald Tusk en Jean-Claude Juncker, de voorzitters van het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie. Een gezamenlijk actieplan tegen de vluchtelingenstroom werd niet gepresenteerd.
Opvang in de regio
De EU wil extra opvangkampen voor vluchtelingen in Turkije. De kampen moeten ervoor zorgen dat minder vluchtelingen via Turkije naar Europa komen. De kampen worden gebouwd met Europees geld. Op de Europese top van enkele weken geleden werd afgesproken dat er zo'n 1 miljard euro wordt vrijgemaakt voor de opvang van vluchtelingen in de regio.
In Turkije zitten op dit moment zo'n 2 miljoen vluchtelingen, voornamelijk uit Syrië en Irak. EU-president Tusk zei dat hij van Turkije verwacht dat het zijn grenzen bewaakt en optreedt tegen mensensmokkelaars. "De uittocht vanuit Turkije moet worden gestopt. Dat kunnen we niet alleen, daar hebben we de Turkse steun bij nodig."
Bufferzone aan de grens
President Erdogan vraagt op zijn beurt om een veilige bufferzone aan de grens met Syrië. Daar kunnen volgens Turkije dan vluchtelingen worden opgevangen met Europees geld, maar volgens sommige andere geluiden wil het land de bufferzone vooral om te voorkomen dat de Koerden controle over het gebied krijgen.