Een rechter trekt een toga aan
NOS Nieuws

Bezuinigingen bij rechtbanken uitgesteld

De Raad voor de Rechtspraak stelt de bezuinigingen bij de rechtbanken uit. De raad schrijft in een brief aan minister Van der Steur geen onomkeerbare stappen te zetten op verzoek van de Tweede Kamer. Het besluit was begin deze maand ook al een keer uitgesteld.

De raad houdt wel vast aan de bezuinigingsplannen bij 7 van de 32 rechtbanken. Daar kwam vanuit de betrokken steden, gemeenten, de Tweede Kamer en het rechtbankpersoneel forse kritiek op.

Volgens de raad is er structureel 52 miljoen euro nodig om de rechtspraak in de steden op peil te houden met volwaardige rechtbanken. Voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de Rechtspraak noemt het financiële gat onverantwoord en zegt dat er geen andere mogelijkheid is dan voorlopig vast te houden aan de bezuinigingsplannen.

Later dit jaar wordt een definitief besluit genomen. Daarbij zal ook de uitkomst van het politieke debat worden meegenomen, schrijven de raad en de presidenten van de gerechten. Er staat nog een Kamerdebat over de begroting van Justitie op de agenda. Volgens Bakker moet er geld bij, anders gaan de bezuinigingen bij de rechtbanken door.

Jeugdzaken

Wel heeft de raad besloten om de jeugdbeschermingszaken bij de rechtbanken in de zeven steden in ieder geval te handhaven. Die worden straks nog steeds behandeld in Assen, Almelo, Alkmaar, Lelystad, Dordrecht, Zutphen en Maastricht. Bij de jeugdzaken gaat het volgens de raad om bijvoorbeeld ondertoezichtstellingen en uithuisplaatsingen van vaak zeer kwetsbare mensen.

In de zeven steden worden volgens de plannen straks alleen nog maar kleinere zaken behandeld. Dat kost waarschijnlijk arbeidsplaatsen en rechters, verdachten en andere betrokkenen moeten verder reizen.

Kantoorruimte

De raad zegt zoveel mogelijk te willen investeren in medewerkers en niet in gebouwen. Nu al zou er een overschot zijn van 100.000 vierkante meter kantoorruimte en dat zal door de digitalisering van de rechtspraak alleen maar verder oplopen.

Frits Bakker: niet bezuinigen op mensen, dus op stenen

Alleen door per regio voor één hoofdlocatie te kiezen, kunnen kantoren worden afgestoten en geld worden bespaard, stelt de raad. De concentratie moet ook zorgen voor verbetering van de kwaliteit van de rechtspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl