De rechtbank in Maastricht
NOS Nieuws

Rechters Maastricht leggen werk neer

Medewerkers van de rechtbank in Maastricht hebben vanochtend voor korte tijd hun werk neergelegd. Zij protesteerden tegen de bezuinigingsplannen van de Raad voor de Rechtspraak. Die wil Roermond tot hoofdlocatie maken in Limburg, waardoor in Maastricht alleen nog kleinere zaken worden behandeld. De verandering moet over een paar jaar ingaan.

Ongeveer 250 rechters, advocaten, beveiligingsmedewerkers en anderen deden mee aan het protest, dat rond 11.00 uur begon en half uur duurde. Ook burgemeester Penn van Maastricht sloot zich aan bij de actie.

De actievoerders boden een pamflet aan aan de plaatsvervanger van president Pulles van de rechtbank Limburg, die zelf in Den Haag zat. De actie was van tevoren aangekondigd. Alle zittingen waren tijdelijk stilgelegd.

"Berekening onjuist"

De Raad voor de Rechtspraak hoopt ongeveer een miljoen euro te besparen met de bezuiniging in Limburg, maar volgens de actievoerders klopt de berekening niet. In Den Haag wordt morgen een besluit genomen, maar de actievoerders hopen dat dit wordt uitgesteld.

"Wij zijn vorige week overvallen door de plannen", zegt een woordvoerder. "Daardoor hebben wij maar kort de tijd gehad om er wat van te vinden. Er moet beter worden gekeken naar de onderbouwing."

Vorige week stuurden de Limburgse burgemeesters een brief aan minister Van der Steur met het verzoek zijn invloed aan te wenden om de Raad voor de Rechtspraak op andere gedachten te brengen. Vandaag volgde een vergelijkbare brief aan de Raad voor de Rechtspraak zelf.

Verder reizen

De bezuinigingsmaatregel treft niet alleen Maastricht. Soortgelijke plannen gelden ook voor de rechtbanken van Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad en Zutphen.

Rechters zijn verbolgen over reorganisatieplannen. Doordat er straks minder volledige rechtbanken zijn, moeten gedetineerden, advocaten en publiek verder reizen. Ook verdwijnen er 950 arbeidsplaatsen bij de griffie doordat steeds meer zaken deels via internet worden afgehandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl