NOS Nieuws

Besluit rechtbanken uitgesteld tot eind september

De Raad voor de rechtspraak stelt het definitieve besluit over de toekomst van de rechtbanken, dat vandaag zou worden genomen, uit tot 28 september.

Over de toekomstplannen is binnen justitie en onder burgemeesters grote onrust ontstaan. Ze komen erop neer dat er in Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen alleen nog maar kleinere rechtszaken worden behandeld. Veel rechters en officieren zijn bang dat dit ten koste van de toegankelijkheid van de rechter gaat.

Bovendien is er kritiek op de snelheid waarmee de Raad het Meerjarenplan wil doorvoeren: het werd een week geleden bekend en had dus vandaag moeten worden vastgesteld.

"De zorgen over de toegankelijkheid van de rechter en de kritiek die is geuit op het proces, hebben ons ervan overtuigd dat we meer tijd moeten nemen voor interne en externe consultatie", zegt voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de rechtspraak.

De Raad zegt te willen vasthouden aan zijn uitgangspunten: investeren in mensen en bezuinigen op de gebouwen, onder meer door vereenvoudiging en digitalisering van procedures.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl