'Referendum GeenPeil moet gaan om de inhoud'
Als het GeenPeil-referendum over een verdrag tussen Oekraïne en de EU doorgaat, dan hoopt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken dat er vooral naar de inhoud van het verdrag wordt gekeken. "Het gaat om handel en om het verbeteren van de mensenrechten."
Het referendum gaat over het zogeheten associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU. Daarin staan afspraken over meer politieke en economische samenwerking tussen de EU en Kiev. Volgens GeenPeil komt het verdrag neer op een uitbreiding van de EU, en is het daarom belangrijk voor de democratie dat ook het volk zich erover uitspreekt.
Initiatiefnemer en journalist Jan Roos van GeenPeil heeft niets met Oekraïne, zegt hij. "Niet alleen omdat het ver weg ligt, maar omdat het een bijzonder corrupt land is. Er woedt een burgeroorlog. Mede geïnitieerd door de EU, vanwege dat verdrag. Als gevolg daarvan zijn 200 landgenoten uit de lucht geschoten." Volgens Roos drijven we nauwelijks handel met Oekraïne.
Ingewikkelde campagne
Plasterk denkt dat het een ingewikkelde campagne kan worden. "Roos legt de link met de MH17-slachtoffers. Dat vind ik een heel ongelukkige link, die je twee kanten op kan uitleggen. Die discussie maakt het nog eens extra complex."
Zelf zal hij geen campagne gaan voeren. "Ik vind dat ik als minister van Binnenlandse Zaken moet zorgen dat het referendum goed en netjes verloopt. Als het standpunt van het kabinet wordt toegelicht, dan gebeurt dat door collega's, bijvoorbeeld van Buitenlandse Zaken."
Genoeg geldige handtekeningen
GeenPeil claimt 451.666 handtekeningen te hebben verzameld. Volgens initiatiefnemer Roos zijn dat alleen de digitale handtekeningen, en komen daar nog eens 50.000 papieren exemplaren bij. "Dat betekent dat we ruim over de 500.000 handtekeningen komen." Er zijn 300.000 geldige handtekeningen nodig voor een referendum.
Hij heeft er alle vertrouwen in dat er genoeg geldige handtekeningen zijn opgehaald. "Er moeten wel heel veel fouten in zitten willen we het niet halen." De Kiesraad gaat de komende weken de opgehaalde handtekeningen controleren.
Als de handtekeningen geldig zijn, maakt de Kiesraad op 14 oktober bekend dat er een referendum komt. Het referendum moet dan binnen zes maanden gehouden worden. In die periode is Nederland voorzitter van de EU. "Dat is niet anders", zegt minister Plasterk. "De wet schrijft die zes maanden voor, dus dan kom je in het voorjaar uit. En dat doen we dan."